Читај ми!

Са Антарктика се одвојио огроман ледени брег

Велики ледени брег, отприлике 20 пута већи од Менхетна, откинуо се од дела Антарктика, двадесетак километара од Британске истраживачке опсерваторије на Јужном полу.

Разлог одвајања брега са ледене плоче Брунт, је константно стварање пукотина током протекле деценије. Ледени брег је површине 1.270 квадратних километара и дебљине од око 150 метара, навели су истраживачкој опсерваторији. 

Ледени брег јесте велики, али не толико огроман као ледени брег који се одвојио 2017. године претећи да се насука на острво Јужна Џорџија.

Џиновски ледени брег А-68А у јужном Атлантском океану се иначе распао у неколико комада три и по године након што се одвојио од Јужног пола.

Због одвајања санти леда, управо је и пресељена једна истраживачка станица, јер је постојала опасност од пукотина које се шире.

У последњих десет година, примећене су три увећане пукотине.

„Ово је ситуација која стално има неки нови развој. Пре четири године преселили смо истраживачку станицу Хали како бисмо је осигурали од пукотина и то је била мудра одлука, јер би ледене брег могао да је однесе", рекао је Сајмон Грод, директор у Истраживачкој опсерваторији.

„Наш посао је сада да будно пратимо ситуацију и проценимо сваки потенцијални утицај тренутних пукотина. Редовно ревидирамо своје планове за непредвиђене случајеве како бисмо осигурали сигурност нашег особља, заштитили истраживачку станицу и одржавали услове за научни рад", додао је Хали.

Едријан Лакмен, истраживач са Универзитета Свонси, помно је пратио сателитске снимке настајања пукотина и одвајања санте леда.

„Иако је ломљење делова антарктичког леда један уобичајени процес, ипак је посебно узбудљиво када пратите одвајање овако великих брегова. Време ће показати да ли ће ово одвајање покренути још комада да се одломе у наредним данима и недељама. На Универзитету проучавамо развој пукотина ледених плоча јер неке доводе до одвајања санти, а неке неке не. Такође није јасно да ли је, и у којој мери, одвајање ледених плоча последица климатских промена, јер је ово и природни ток", изјавио је Лакмен.

Овакви догађаји могу да утичу на пораст нивоа мора, а све је већа забринутост због потенцијално незаустављивог топљења Леденог покривача западног Антарктика пошто топлија вода продире у базу унутрашњих ледника.

Према Европској свемирској агенцији, последње велико одвајање леда са плоче Брунт, десило се 1971. године.

 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 01. мар 2021, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

Ljudski

Ljudi su uzrok skoro svih katastrofa .

(понедељак, 01. мар 2021, 11:05) - anonymous [нерегистровани]

Gubitak jednog agregatnog stanja....???

Kad se istopi poslednji komad leda.
Voda ne postoji vise u tri agregatna stanja.
Ona egzistira samo u tecnom i gasovitom stanju...
To je prelazak iznad nule..
Dok sunce sija povratka nazad nema vise.
Zapocinje novi scenario.
Scenario Venera. Nema nista drugo...

(понедељак, 01. мар 2021, 09:37) - anonymous [нерегистровани]

Planete ne lazu jedna drugu...???

Sve zive isti zivot.
Prelaze isti put..
Prva nestaje.. Osma se radja....
Mozda ce deveta vidjena biti...
Nemoze biti pribrojana...

(недеља, 28. феб 2021, 19:47) - anonymous [нерегистровани]

Energija

Sada se visak energije trosi na topljenje leda, a sta ce biti kada se otopi sav led ? Scenario Venera ili nesto drugo?