Читај ми!

Климу смо већ пореметели, геоинжењерингом и вештачком контролом је нећемо поправити

Овако никада није било до сада – реченица је која се последњих година све чешће изговара када се прича о временским приликама. Да ли се клима заиста толико брзо мења, какве су последице и да ли могу људи уз помоћ технологије да мењају и контролишу климу.

Клима се значајно променила протеклих деценија и разлог за то је човек и сагоревање великих количина фосилних горива ради производње енергије. Све веће ослобађање угљен-диоксида учинио је да се ефекат стаклене баште појача и због тога бележимо загревање планете на свим меридијанима.

Планета је данас у просеку топлија за један степен у односу на прединдустријско доба са краја 19. века. То доводи до разних промена у климатском систему, топљења леда, пораста нивоа океана и других екстремних временских услова. Због тога су и зиме код нас све блаже, све је мање снега.

Процењује се да ће у наредних 30 година емисија угљен-диоксида довести до повећања просечне температуре за барем још један степен, што ће додатно утицати на промену климе.

Климатолог Владимир Ђурђевић истиче да то не значи да ће се десити неки бинарни сценарио, у којем је једног дана све у реду, а другог долази до судњег дана, али да ћемо се полако навикавати на оно што смо раније називали екстремним временским приликама.

„Најбољи пример за то су лета. Ми смо се већ навикли да су лета код нас тропска са великим бројем дана од преко 35 степени. Због тога је прошло лето, иако је оно било топлије од просека из средине 20. века, нама деловало благо, јер смо се већ навикли на екстремно топла лета“, објашњава Ђурђевић.

Са друге стране, природне катастрофе ће бити све учесталије и разорније. Ми можемо да очекујемо више суша, поплава и олујних непогода.

Постизање циља Париског климатског споразума и зауздавање пораста просечне температуре на 2 степена изнад прединдустријског периода, чини се мало реалнијим сада, јер је прошле године дошло до великих помака на том пољу.

„Осим ЕУ која је увек била предводник на том пољу, Кина се прошле године обавезала да ће до 2060. године у потпуности престати са коришћењем фосилних горива. Јапан је такође обећао да ће до 2050. године бити зелена земља. Јужна Кореја такође. И нови амерички председник је обећао да ће први дан свог мандата вратити САД у Париски споразум и циљ ће бити да до 2050. САД прекине са коришћењем фосилних горива“, истиче Ђурђевић.

Контролисање климе

Кина намерава да до 2025. године унапреди систем модификовања временских прилика, односно да на 5,5 милиона квадратних километара вештачки изазивају снег или кишу.

Ђурђевић сматра да је тренутно то веома тешко изводљиво.

„Иако ми знамо теоријски и на папиру да је то могуће извести, атмосфера и климатске прилике су далеко сложеније. Да бисмо тако нешто урадили морамо до најфинијих детаља које је малетене немогуће израчунати, јер ви морате да промените атмосферске услове на одређеном простору у датом тренутку, што је веома тешко“, наводи климатолог.

Према његовим речима, технологија промене времена, како Кина намерава да је примени, датира још из 50-их година прошлог века, а то је путем честица које покрећу кондензацију пре него што би она природно почела.

Детерминистички хаос

Атмосфера има, како објашњава, особину динамичких система која се зове „детерминистички хаос“. То значи да је она у једном временском прозору предвидљива, а то је десетак дана унапред и зато са одређеном извесношћу можемо да прогнозирамо и знамо шта ће се десити.

„После десет дана ствари постају непредвидљиве. Тако и на малим размерама, разлика у температури од 0,1 или 0,2 степена може да да потпуно другачије исходе. Та врста непредвидљивости коју атмосфера носи је велика препрека код контролисања времена“, истиче Ђурђевић.

Запрашивање кредом и „Гејтсов“ балон за одбијање светлости

Врло стара идеја и природно решење које људи покушавају да симулирају. Када се деси ерупција великих вулкана, попут Пинатуба 1992. године, долази до ослобађања велике количине сумпорових оксида у стратосферу, у којој те честице могу да остану јако дуго и оне попримају особину микроогледала која рефлектују сунчево зрачење.

Једна од идеја јесте да људи вештачки убаце та микроогледала у атмосферу и на тај начин спустите температуру.

„Људи не треба да се плаше тога колико год медији покушавали да надувају вест. Ако ми заиста дођемо до ситуације у којој је то једини начин да стабилизујемо климу, онда ћемо већ бити у великом проблему. Боље да се држимо овога што знамо да је могуће, а то је снижавање емисије угљен-диоксида и избацивање из употребе фосилних горива“, навео је Ђурђевић.

Сви научници који се баве климом се противе коришћењу геоинжењеринга, зато што смо ми већ направили један проблем и сад тај исти проблем покушавамо да решимо новом интервенцијом.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 10. јан 2021, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

@ Контрола времена - Mislite kontrola klime

Svidja mi se najvise ovaj deo vaseg kometara "Све је то неприметно кад једна особа уради док међутим кад осам милијарди особа то уради и те како ће последице по време бити приметне. " To bi mogao da bude i zakljucak i resenje ove situacije u kojoj smo se nasli. Inace, da li ste gledali fenomenalan film "A Bug's Life" ("Zivot buba")?

(недеља, 10. јан 2021, 19:45) - anonymous [нерегистровани]

@ Interesantno - Bravo !

Ja nemam nista da dodam ovom odlicnom komentaru osim da mozda je i ova bolestina posledica geoinzenjeringa...

(недеља, 10. јан 2021, 15:46) - Sara [нерегистровани]

Климу смо већ пореметели, геоинжењерингом и вештачком контролом је нећемо поправити

Nismo mi, nego bolesni naucnici

(недеља, 10. јан 2021, 15:22) - anonymous [нерегистровани]

Interesantno

Ovo je možda prvi put da se o geoinžinjergu govori na javnom servisu bez uobičajenog etiketiranja o takozvanim teorijama zavere. Kad smo već kod toga, sagovornik je propustio da navede sledeće sitne detalje: 1) Geoinžinjerging nije u eksperimentalnoj, već je odavno u izvršnoj fazi. Obavlja se svakodnevno širom sveta, naročito u onim zemljama koje su deo zapadnog vojnog saveza ili su mi na bilo koji način pridruženi 2) u suštini, geoinžinjerging je proces dodatnog zagađenja stratosfere raspršivanjem miliona tona sumpor dioksida, i mnogo čega još za šta nema vremena ni prostora spominjati u ovom komentaru. 3) Zvanično, proces je nepovratan. Kada se jednom započne, me sme se zaustaviti zbog navodne pretnje o naglom skoku prosečne temperature. Krajni rezultat bi bio gori od navodnog razloga zbog koga je zaprašivanje započeto. 4) Naučnici se možda potajno i ne slažu sa izvođenjem geoinžinjergskih akcija, ali trenutno nema nikakvih zvaničnih i javnih protesta naučne zajednice. Pretpostavlja se da su klimatske promene samo vrh ledenog brega u vezi pravih razloga uvođenja geoinžinjergskih intervencija, da su oni mnogo kompleksniji i najverovatnije umreženi sa vojnim tehničkim sistemima i interesima 5) vazduh koji dišemo izuzetno je zagađen kao krajnji rezultat korišćenja geoinžinjergskih zaprašivanja. Nema zvaničnih seobuhvatnih analiza vazduha, zemljišta i vode. Ako se i sprovode neke analize, one su isključivo površne i obuhvataju elemente i čestice koje se koriste u geoinžinjergskim intervencijama 6) najveći deo populacije ne zna, ne želi da zna ili ne veruje u činjenično stanje po pitanju posledica postojećih geoinžinjergskih intervencija

(недеља, 10. јан 2021, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

preduzmite u svom dvorištu

Ja bi preporučio da počnemo nešto da radimo u sopstvenom dvorištu po tom pitanju. Prva i osnovna stvar je termoelektana Obrenovac koja zagađuje Srbiju uzduž i popreko. Sva vlast u Srbiji neka dobro pogleda analize satelitskih snimaka na sajtovima koji prate zagađenje i svuda se jasno vidi oblak koji se formira iznad pomenute termoelektrane koji truje uokolo (SO2), a vetar ga nosi na sve strane u zavisnosti od strujanja. Tu nema laži ni teorija zavere. Ja znam da je to nekome sad skupa investicija ali ljudska pluća su najskuplja. Kao primer slična termoelektrana u Istri je odavno ugradila takvu vrstu modernih filtera (termoelektrana Plomin) i tamo više problema nema. To jasno pokazuju satelitski snimci. Na žalost kod nas mediji ćute o ovome, a trebalo bi nešto pod hitno rešiti.

(недеља, 10. јан 2021, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Stabilno obecanje ...???

U problemu stabilizacije klimatskih promjena
obecanje je jedina stabilna reakcija koja se iskazuje kao
neunistiva energija....
Energija se mijenja.. Prelazi iz jednog oblika u drugi...
Svaka energetska forma ima svoj parametar suprotnosti.....
Poslednje je vrijeme ( poslednja sekunda ),, da i energija
stabilnog obecanja nadje parametar svoje suprotnosti...

(недеља, 10. јан 2021, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

Контрола времена

Људи и без технологије су увек могли да утичу на временске прилике. На пример дунете дахом на мраве и направите им невреме јаче од урагана или обичном пљувачком направите мравима поплаву и језеро. Све је то неприметно кад једна особа уради док међутим кад осам милијарди особа то уради и те како ће последице по време бити приметне.
Зато је потребно правити свемирска тела, оспособљавати за живот постојећа свемирска тела и насељавати их по хитном поступку.
На томе би требало да ради и председник и скупштина поред повећавања стандарда становништва увођењем предузећа на берзи која би плаћала месечне дивиденде акционарима и увођењем домаћих озбиљних брокера на којима би акционари трговали акцијама у правом времену путем интернета.
Нажалост тренутна скупштина и председник су неозбиљни по тим питањима или једноставно неће или не желе да се баве тим питањима из само њима познатих разлога.