Читај ми!

Јата белоглавих супова поново над Пештерским пољем

У Специјалном резервату природе „Пештерско поље“ примећена су јата белоглавих супова након што је почетком ове године почело са радом хранилиште за некрофагне врсте животиња.

Између локалитета Крња Јела и врха Тројан постављена су хранилишта за некрофагне врсте животиња, а изграђена су у складу са условима заштите природе, наводи се у саопштењу Завода за заштиту природе Србије.

Бројност супова у том резервату кретала се од 30 до 180 јединки, а примећено је и да педесетак јединки ноћи у шуми у близини хранилишта и на стенама непосредно испод врха Тројан.

Успешан рад хранилишта и ширење простора на којима обитава белоглави суп, како истиче директор Завода за заштиту природе Србије Александар Драгишић, резултат је добре праксе и сарадње Завода и управљача, а пре свега, чувара природе на терену.

Драгишић подсећа и да је рад хранилишта у СРП „Пештерско поље“, такође и резултат вишегодишњег споја и рада стручњака, управљача и свих заштитара природе на успостављању националне мреже хранилишта за некрофагне врсте животиња која је део Балканске мреже хранилишта.

Тим пројектом се омогућава неометано кретање и ширење популације тих угрожених врста на целом Балканском полуострву и шире у Европи.

У мрежу тих хранилишта, која се налазе у границама заштићених подручја проглашеним Специјалним резерватима природе „Увац“, „Клисура реке Милешевке“, „Клисура реке Трешњице“, и сада „Пештерско поље“, настоји се да се ускоро укључи још једно, и то у Парку природе „Стара планина“.

Хранилиште на Пештерском пољу је ограђено, има објекат за фотографисање и посматрање животињских врста уз стални видео-надзор.

Управљач заштићеног подручја – Туристичка организација Сјенице води евиденцију о присуству врста и обезбеђивању и изношењу хране.

Поред белоглавих супова, хранилиште посећују гавран и ветрушка, а од крупних звери забележен је вук.

Туристичка организација Сјеница, као управљач резервата, од фебруара 2020. године до тренутка стручног надзора које је обавио Завод за заштиту природе Србије у другој половини октобра, организовала је изношење око 23 тоне хране, чиме је уједно смањено неконтролисано одлагање угинулих животиња на ширем подручју.

Угинуле животиње се, у сарадњи са локалном заједницом, довозе са подручја Пештерске висоравни и шире околине.

Такође, планира се постављање рампе на прилазном путу ка хранилишту које је ограђено дрвеном оградом и изградња појилишта за животиње у оквиру хранилишта.

Посете новоизграђеном објекту за посматрање животиња су ограничене, и то превасходно у научноистраживачке и едукативне сврхе, уз обавезно претходно пријављивање управљачу.

број коментара 0 Пошаљи коментар