Читај ми!

Дубински окршај са сабљарком, ајкула завршила на плажи са шиљком у глави

Када је море избацило на либијску плажу 4,5 метара дугачку ајкулу било је врло јасно шта је убило – на леђној страни између главе и шкрга вирио је 30 центиметара дугачак сабљаркин шиљак.

Иако нико није видео борбу две морске грабљивице, стручњаци претпостављају да се највероватније ради о окршају због плена.

„Највероватнији сценарио јесте да су оба предатора ловила исто јато риба или лигње у дубини“, каже Патрик Џамбура, докторанд са одељења за палеонтологију на Универзитету у Бечу.

Такође је могуће да су се бориле око територије или да је сабљарка случајно убола ајкулу и оставила у њој 30 центиметара свог шиљка.

Ајкула, која припада врсти морских лисица, пронађена је на обали близу либијског града Бреге, а локални становници фотографисали су и снимили призор који је заинтересовао научнике.

Четири и по метра дугачка ајкула убодена је одмах иза главе са леђне стране. Сабљаркин шиљак пробио је шкрге и остао заривен унутра.

Упркос томе што није обављена некропсија (животињска аутопсија), имајући у виду угао и дубину убода, стручњаци су сигурни да је предео шкрга претрпео велика оштећења.

Опасна сабља

Иако умеју да буду на менију одређених врста ајкула (плавих и мако), сабљарке су изузетно опасан плен. Такође, познато је да ако се осете угроженим нападну људе, чамце, па чак и китове.

Код обала Хаваја 2015. године рониоца је убила сабљарка тако што га је пробола кроз груди.

Морске лисице, међутим, не представљају природну претњу по сабљарке, јер се хране малим рибама.

Који год разлог био, научници знају да је сабљарка напала одозго и да ајкула вероватно није ни знала шта се дешава док није било прекасно.

број коментара 0 Пошаљи коментар