Ако сте „Домаћинство које су ласте изабрале“, чека вас тона кукуруза

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије организује такмичење „Домаћинство које су ласте изабрале“, па ће домаћинство са највише активних гнезда сеоских ласта бити награђено победничким признањем и тоном кукуруза.

Сви који имају барем једно активно гнездо сеоских ласта у свом домаћинству могу до 15. јуна да учествују у такмичењу које се организује четврту годину заредом.

„Овим симболичним такмичењем желимо да похвалимо мала сеоска домаћинства која се пољопривредом баве на традиционалан начин и захваљујући чијој пажњи и љубави сеоске ласте и даље опстају на нашим просторима. Домаћинство са највише гнезда наградићемо тоном кукуруза“, каже извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Милан Ружић.

Пријављивање на такмичење се врши путем онлајн формулара на сајту Друштва или позивом на телефон канцеларије у Београду.

Kоначни резултати такмичења биће објављени до 21. јуна ове године.

Према проценама, популација сеоских ласта у Србији креће се од 150.000 до 230.000 парова.

Сеоске ласте живе у просеку четири године, наводи се на сајту Удружења и додаје да су се некада годишња доба или временске прилике одређивале на основу присуства и понашања сеоских ласта.

„Данас на основу њихове бројности закључујемо како утичемо на природу. Услед модерне пољопривреде и замирања сточарства ова врста у Србији и Европи нестаје. Сеоским ластама се дугорочно може помоћи уколико подржимо опстанак малих пољопривредника и очувамо традиционалан начин бављења пољопривредом“, поручују из овог Удружења.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 12. јун 2020, 15:22) - Tatjana [нерегистровани]

Laste

Kako da se prijavim,za ovaj konkurs za laste,imam 28 gnezda u svom domacinstvu?

(четвртак, 04. јун 2020, 07:49) - Sanco pansa [нерегистровани]

Splav

Idite na novobeogradski splav kod Vese, pa vidite koliko lastinih gnezda ovaj covek ima u svom objektu. Cudesno je videti toliko lasta u unutrasnjosti objekta. Vesa je skinuo prozore da bi one nesmetano letele... FANTASTICNO

(среда, 03. јун 2020, 22:56) - Dejan [нерегистровани]

*

a da li se dobija posebna nagrada ukoliko postoji gnezdo u sobi seoske kuce gde ih cuvam skoro kao kucne ljubimce??? :)