Белогрли петлић се појавио... после 100.000 година

Сматрало се да је птица алдабра, белогрли петлић, изумрла још пре 100.000 година. Међутим, недавно је примећена, и оставила научнике у чуду.

Према истраживању објављеном у зоолошком часопису Linnean Society, птица која је виђена у лету, резултат је је „итеративне еволуције". То значи да су се гени, за које се мислило да су нестали, поново појавили, односно да, иако су животиње можда давно изумрле, то не спречава гене да се развијају данас. 

Такви процеси иначе могу да узрокују поновну појаву више или мање сличних врста, од материјала предака, што је последица „благе еволуције".

Али све то не значи да ће бити могуће да се ускоро појаве и рунасти мамути или диносауруси. До сада је ова појава забележена код неких врста корњача, а сада и први пут код птица.

„Не знамо ни за један други сличан пример који би нам помогао да ближе објаснимо овај феномен. Ипак, за птицу алдабру, постоје фосилни остаци нађени на територији индијског потконтинента. Они нам могу помоћи да растумачимо какве су ефекте природно окружење и близина океана имали на изумирање ове врсте ", рекао је палеобиолог Дејвид Мартил.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(субота, 23. мај 2020, 11:22) - kaliforma [нерегистровани]

ptica

Ljudi zar ne shvatate ništa ne može nastat slučajno.Sve je stvoreno Božjom voljom.Samo što čovek uništava ali zar se ne molite za Božje Kraljevstvo.Ono je na pragu

(субота, 23. мај 2020, 06:44) - Vojkananonymous [нерегистровани]

Čudo

Sve više verujem u biibliju i postnak sveta jer kako je nastao Božijom voljom tako će i nestati. Amin!

(петак, 22. мај 2020, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Evolucija

Znači piše ovako: da je ptica izumrla pre sto hiljada godina, da su ostali fosili od tad, ali su geni čekali tih sto hiljada godina pa se sabrali na jedno mesto i stvorili pticu. U kom filmu se geni rasuti po nekoj poljani sabiraju u jednu pticu. Znači, ako ja prospem ćelije te ptice, koje su pre toga u nekoj epruveti, po jednoj većoj površini i čekam sto hiljada godina, dobiću pticu. Pa da, to je sasvim logično... A i evolucija, ma sto posto, sigurno nema ničeg drugog, ili sto posto vanzemaljci, jer oni sigurno nemaju pametnija posla nego da gaje živa bića negde u svemiru.
Ma sto posto nije, recimo, Bog možda, jer to nije logično, zar ne... :)

(четвртак, 21. мај 2020, 20:03) - anonymous [нерегистровани]

Eksperiment

Eto dokaza da smo vanzemaljski eksperiment: uvode varijable po sopstvenoj volji. Mi mislimo izumrla vrsta, a ono "Mali Zeleni" se malo poigrali pa onda vratili igračku. ;)

(четвртак, 21. мај 2020, 19:58) - Завереник [нерегистровани]

Чекај, стани мало!

Каже да су овог петла први пут видели после 100.000 година и то, нормално у лету (зар да пешачи па да закачи Корону).
Дакле, сад је питање кад је то сликан овако у колору???
Или су и тад имали смартфоне са камерама (уопште ме не би чудило!!!) или је та слика у међувремену мутирала ... А!?

(четвртак, 21. мај 2020, 18:34) - Askurđel [нерегистровани]

priča sa kolena na koleno

meni je baš pre neki dan pokojni deda pričao kako je njegov čukundeda jeo ovu pticu na roštilju uoči samog boja na Kosovu. Redovno su ovo služili kao specijalitet na Lazarevom dvoru. Tako da nije istina da je nije bilo 100.000 godina. Nego sirotinja nije mogla da priušti takav dušt

(четвртак, 21. мај 2020, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

Још у неолиту

Давни предак течиног ујака је виђао ту птицу у околини Лепенског Вира.

(четвртак, 21. мај 2020, 09:38) - Драган [нерегистровани]

и друге бајке

Еволуције и друге бајке...

(четвртак, 21. мај 2020, 08:29) - Sweda [нерегистровани]

Jeste

A ti jos lepsa :)

(четвртак, 21. мај 2020, 07:39) - bogy [нерегистровани]

prelep je

Drzao bih ga u dvoristu kao ljubimca i ukras.... divan je....