Природи је лакше без људи

Последњих два месеца док је трајао карантин због пандемије изазване коронавирусом, причли смо о природи, загађењу и појави неких нових врста животиња.

Живот се поново враћа у нормалу, а како ће се понашати живи свет у природи. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Дени Пореј, директор Регионалне канцеларије Светске организације за заштиту природе, напоменуо је да природу треба заштитити.

„Тачно је да је живи свет предахнуо од људи. Повратак животиња у нама буди наду у живи свет, не у апокалиптичном смислу да нема људи, па џунгла узима градове, већ из осећаја да смо узели превише простора за нас и живи свет треба да има мало предаха. Ово је моменат за препознавање, какав однос имамо према природи и у каквом стању нам је планета. Евидентно је да осећај имамо", рекао је Дени Пореј.

Такође додаје да ће грађани ове године већи део свог годишњег одмора провести у Србији, а то је одлично, јер можемо да подигнемо свест о томе колико је природа у Србији лепа и у којој мери је угрожена.

„Живимо у илузији у земљи у којој је природа лепа и заштићена, али наша природа је угрожена. Проценат заштићених подручја у Србији је испод десет одсто, а то је далеко од светских стандарда. Јасно је да концепт заштите природе у следећем веку не може бити бодљикава жица, јер је природа вреднија од краткотрајне експлоатације", истакао је  Пореј.

Вештачки гајене животиње чине пет одсто света, а само пет одсто су дивље животиње. У Европи има више пилића него свих врста птица заједно.

„Моје колеге и ја се заштитом природе не бавимо више из хобија. Планету смо претворили у систем који служи за нашу исхрану. Светски фонд за природу је објавила извештај у коме се наводи зашто се све ово са планетом десило, и ми смо квалификовали три главна узрока. Први је конверзија станишта за друге потребе, друга је наша незајажљива потреба за месом и трећа су пијаце", рекао је Дени Пореј, директор Регионалне канцеларије Светске организације за заштиту природе.

Додаје, да је 70 одсто шума данас је на километар од неке њиве. Немогуће је одржати јавно здравље, ако природу будемо масакрирали на начин на који то сада чинимо.

број коментара 0 Пошаљи коментар