Јужни пол је некада прекривала густа прашума

Пре 90 милиона година клима на Земљи била је потпуно другачија, на Јужном полу се налазила густа тропска прашума, наводе научници.

Од када сазнамо први пут за Јужни и Северни пол опште је схватање да су то делови света у којима клима није баш гостољубива за живи свет. И то је тачно. Иако постоје неке врсте животиња које Антарктик зову домом, постоје добри разлози зашто се људи и већина другог живог света држе подаље од леденог континента.

Није се одувек радило о хладним пустошима, међутим. У давној прошлости наше планете, услови за живот били су веома другачији у односу на данашње.

Средином креде, пре око 90 милиона година, густа концентрација угљен-диоксида у атмосфери довела је до виших глобалних температура, топећи поларне капе и подижући ниво мора и до 170 метара у односу на данашњи.

Како је Јужни пол изгледао у таквом свету. Научници могу да нам одговоре на то питање.

Пре три године експедиција на броду „Поларстерн“ у Амундсеновом мору извела је бушења тла испод морског дна око 900 километара од Јужног пола.

Узорке које су извадили, посебно на дубини од 30 метара, драстично су у супротности са саставом седимента ближе површини.

„Током првобитне процене на броду, необична боја слоја извађеног седимента одмах нам је упала у очи. Прве анализе упућивале су да смо на дубини од 27 до 30 метара испод океанског дна открили слој који је формиран на копну, а не у океану“, каже геолог Јохан Клагес са Института „Алфред Вегенер" у Немачкој.

Фасцинантно откриће

До тада нико никада није из периода креде извадио узорак седимента из земље на толико географски јужно на Земљи. Међутим, оно што су детаљнијом рентгенском компјутеризованом томографијом открили их је све изненадило.

Анализе су показале деликатну и сложену мрежу фосилизованих корена биљака. Микроскопске анализе откриле су постојање полена и спора, што све указује на презервиране остатке древне прашуме која је постојала на Јужном полу пре око 90 милиона година.

„Бројне врсте биљних остатака наводе нас на закључај да је западни Антарктик тада био густа, мочварна шума под данашњим стандардима умереног појаса, слична оним које се могу пронаћи данас на Новом Зеланду“, каже палеоеколог Улриџ Салцман са Универзитета у Нортрумбрији.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 03. апр 2020, 14:58) - anonymous [нерегистровани]

Posle svega

Amen

(петак, 03. апр 2020, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

pre svega

potenciranjegeoevolutivnog pogleda na stvari sa svim kasnijim naucnim konsekvencama izvodjenja pogresnih zakljucaka dovodi do ovakvih neobjasnjivih anomalija. Prema Svetom Pismu postojalo je Kopno i More, deljenje zemlje nastupilo je nekoliko vekova posle Potopa koji se dogodio 1500-1600 godina okvirno posle 6-dnevnog Stvaranja sveta od strane Tvorca. Noje i sinovi sa suprugama razisli su se negde na jermenskoj visoravni a kasniji ljudski narastaji zatekli su se na buducim kontinentima, odvajani opet dejstvo samog Tvorca. otuda i slicnost izmedju Africkih crnaca i Indijski Dravidskih juznih naroda suybijenih na jug arijevskom invayijom iy mnogo kasnijeg vremena. Dubina od 20-30km yapravo govori o raymerama potopske katastrofe koja je blatom pretvorenim u stene usled tezine i pritiska zatrpala ondasnji zivi svet na zemlji gde je sve sto se nije ukrilo u Nojevu barku bilo porpuno poginulo. Nojeva barka inace i dan danas postoji na Jermenskoj visoravni u blizini grada Dogubajazit, najistocniji kraj Turske granica sa Jermenijom. Jereni su Prva drzava u istoriji koja je 301.godine usvojila Hriscansku veru kao drzavnu religiju. Vreme je za odbacivanje paralelne virtuelne socinzenjerisane evolutivne naucne stvarnosti i privatanje cinjenica

(петак, 03. апр 2020, 09:05) - anonymous [нерегистровани]

Neverovatno mesto

Bas bih voleo da vidim mesto 900 km juzno ok duznog pola

(петак, 03. апр 2020, 08:21) - anonymous [нерегистровани]

А нафта?!

Фосилни остатци на дубини од само 30м? Како је онда нафта стигла на дубину од неколико стотина, па и хиљада метара? Ово је доказ више да нафта није органског порекла!

(петак, 03. апр 2020, 06:25) - anonymous [нерегистровани]

Gondvana ili Pangea...

Je postojala prije 250 miliona godina, a ovo je bilo prije 90 miliona. Znači, pošto vrijeme prije nove ere ide unazad , onda je Južni pol prije 90 miliona godina trebalo da je namjestu gdje je danas.

(четвртак, 02. апр 2020, 21:23) - anonymous [нерегистровани]

Možda je drugačije bilo

Možda je pomeranjem kontinenata Antarktik "stigao" na današnju poziciju. Ili je možda nekad Južni pol bio na nekom drugom mestu, možda negde gde je sada ekvator.

(четвртак, 02. апр 2020, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

Западни Антарктик?

Како одредише где је Запад на јужном полу?