Откривена прва животиња којој не треба кисеоник за живот

Неке чињенице, попут оне да је свим животињама потребан кисеоник да би живеле, чине се непобитним. Наравно, све док се не докаже супротно, а то су управо научници урадили.

Научници су открили паразита који нема митохондријски геном и то је први вишећелијски организам којем је утврђен тај недостатак. То, међутим, не значи да не дише, већ у ствари у потпуности живи без кисеоника.

Откриће не само да мења наше разумевање како живот може да се развија на Земљи, већ има велике последице и импликације у потрази за животом ван наше планете.

Способност да се метаболизује кисеоник, односно да се дише, почела је пре 1,45 милијарди година. Велике археје прогутале су мале бактерије, а некако је нови дом бактерији био погодан и њој и њеном домаћину, па су остали заједно.

Симбиотски однос резултирао је заједничком еволуцијом оба организма, а временом су бактерије постале митихондрије. Свака ћелија у нашем телу, сем црвених крвних зрнаца, има велики број митохондрија, а оне су кључне за процес дисања.

Митохондрије разлажу кисеоник на аденозин-трифосфат, који вишећелијски организми користе за ћелијске процесе.

Познато је и да су се неки организми адаптирали да живе у срединама са слабом концентрацијом кисеоника. Неки једноћелијски организми развили су органеле сличне митохондријама које подржавају анаеробни метаболизам.

Међутим, могућност да вишећелијски организми буду искључиво анаеробни дуго је предмет дебате у научним круговима.

Случај изгубљене митохондрије

Све до сада. Тим истраживача, предвођен Дајаном Јахаломи са Универзитета у Тел Авиву, одлучио је да проучи паразита Henneguya salminicola који се најчешће може наћу у лососима.

Припада жарњацима и дели раздео заједно са коралима, медузама и анемонама. Иако ствара цисте на ткиву лососа, паразит није штетан и живи са лососом до краја његовог живота.

Ушушкан унутар домаћина, ситни жарњак живи у условима без кисеоника. Како то ради није било могуће утврдити без анализирања ДНК.

Анализе су показале да је Henneguya salminicola изгубио свој митохондријски геном. Додатно, изгубила је способност за аеробну респирацију. Научници су утврдили да је паразит развио другачије органеле, које се разликују од митохондријских због унутрашње мембране.

Стручњаци су желели да упореде своје налазе, па су извели исте тестове са ДНК још једног паразитског жарњака Myxobolus squamalis, а налази су јасно показали постојање митохондријског генома.

Резултати без икакве сумње показују да је ово први вишећелијски организам којем није потребан кисеоник да би дисао.

Како тачно живи и даље је мистерија. Стручњаци спекулишу да можда директно од домаћина извлачи аденозин-трифосфат, али то још није утврђено.

Истраживање је објављено у часопису PNAS.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 26. феб 2020, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

Ispravka

Nisam biolog, ali sam poprilično siguran da se kiseonik (O2) ne može razložiti na adenozin-trifosfat, već se glukoza i masne kiseline uz pomoć kiseonika i drugih elemenata razlažu i grade pomenutu supstancu. Poslednji stadijumi gradnje ovog jedinjenja se obavljaju u mitohondrijama.

(уторак, 25. феб 2020, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

Moze li neko da mi objasni?

U kojim zemljama se nalazi ova zivotinjica, sto moze da zivi bez kiseonika?