Звучи застрашујуће, истина је – нестаће корални гребени

Научна истраживања на Универзитету Маноа на Хавајима указују на могућност да 70 до 90 одсто свих коралних гребена нестане током наредних двадесет година. Разлог су климатске промене, океани се греју, мора су све киселија и загађенија, наводи се у научним студијама.

Климатске промене могле би до 2100. године да 'убију' све коралне гребене на Земљи, показало је америчко научно истраживање. После проучавања светских океана научници су дошли до закључка да ће „до 2100. године преостати покоји или ниједан корални гребен“.

„Изгледи су прилично тмурни“, каже Рене Сетер, једна од научница са универзитета.

Активисти за заштиту животне средине и научници раде на обнови коралних гребена, узгајају их у лабораторијима и враћају у море, како би покушали да оживе умируће гребене.
Али, то можда неће бити довољно, упозоравају научници.

У оквиру нове студије израђене су карте океана с локацијама које би биле најпогодније за тај начин обнове гребена, узимајући у обзир факторе попут киселости вода, температуре мора, густине људских насеља и интензитета експлоатације земље.

Већина делова океана у којима сада живе корали неће до 2045. године бити погодна за њихов живот и то окружење ће се погоршавати до 2100. године, показују научни симулацијски модели.

Постоји тек неколико локација на којима би до те године могли да се обнове корални гребени, попут делова Доње Калифорније или Црвеног мора, али чак ни они нису идеална станишта за корале због близине река.

Научници упозоравају да су климатске промене велики убица. Људско загађење, иако представља проблем, тек је мали део велике претње.

„Напори да се очисте обале су сјајни и борба против загађења је сјајна. Морамо наставити с тим напорима“, истакла је Сетер и додала да је борба против климатских промена оно на шта стварно треба позивати, како би се заштитили корали.

Уништавање гребена имаће разорне последице по човечанство. Готово милијарду људи зависи од њих, као главном извору беланчевина, а корални гребени штите и обални појас и инфраструктуру, што значи да би њихов нестанак могао да угрози и сигурност и одрживост насеља на обали.

Научници траже начин да обичном човеку објасне брзину којом се океан загрева.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. феб 2020, 18:25) - Grkinja [нерегистровани]

Grebeni

Meni se takvo grebeni baš svidjaju i baš mi je žao za ove vesti,ipak radujem se što naučnici gaju ih i pokušavaju da sve ostane kako jeste.

(понедељак, 24. феб 2020, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Šta čovek može

Pa i zadnje vreme ne možemo spasiti ljude da nestanu od virusa ...kamoli grebena. :(