Снимљена мистериозна дубинска џиновска ајкула

У дубинама океана, где сунчеви зраци не допиру, обитава животиња која је толико савршено прилагођена за окружење да није еволуирала 200 милиона година. Упркос томе што живи на дубинама већим од 2.500 метара, научници су покушали да означе једну како би је пратили и научили што више о мистериозној врсти.

Латинског имена hexanchus griseus, ове ајкуле ретко када напуштају свој дубински хабитат и долазе у плиће воде само под окриљем мрака како би се храниле.

Научници су успевали да неке од њих извуку накратко на површину како би их означили, али пошто их то краткорочно дезоријентише, тим биолога са Универзитета на Флориди одлучио је да оде на Бахаме и помоћу мале подморнице посети мистериозне ајкуле на њиховом терену.

Ове ајкуле су заправо изузетно добро прилагођене животу у дубинама. Чињеница да нису еволуирале 200 милиона година управо говори о томе да за то нису имале потребу, јер су савршено ефикасне.

За разлику од својих еволутивно напреднијих рођака, шкрге hexanchus griseus имају шест уместо пет отвора, што је заоставштина ране јуре.

Изузетно су крупне и достижу осам метара у дужину, са крупним, снажним телом и зеленим очима. Живе у топлијим океанима и хране се како живим пленом, тако и лешинама које падну на морско дно.

Са кутијама пуним мамаца, тим научника неколико пута је заронио у малој подморници на дубину од 500 метара са циљем да привуку ове мистериозне животиње и на неку од њих закаче џи-пи-ес трагач.

Иако су већ током првог зарањања спазили пар ајкула, нису успели да означе ниједну. Наредних пар вечери нису имали среће да наиђу ни на једну ајкулу, али су четврто вече привукли пажњу огромног мужјака и успели да га означе.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(недеља, 29. мар 2020, 12:35) - Milan [нерегистровани]

Naucnici?

Salju rakete po svemiru, idu u dubine mora, gledaju galaksije, razbacuju se izjavama o stotinama miliona godina, a grip star 4 meseca blokirao ceo svet. Naucnici, manje pricajte a vise radite. Da li ce podatak o tim ajkulama unaprediti nesto na ovom svetu? Zasta se sve bacaju pare, a za ono sto je potrebno skuplja se humanitarna pomoc. Gde ide ovaj svet...

(недеља, 29. мар 2020, 03:34) - anonymous [нерегистровани]

Ajkule

Ajkula se nije menjala 200 mil godina a vi jos ne znate mnogo toga o zivotinjskom svetu.

(уторак, 13. авг 2019, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

O temi

Ne može biti ajkula kao vrsta toliko stara. Kažu nije se menjala 200 miliona godina. Pa da uopšte postoji evolucija ajkula bi se barem malo izmenila, a nije. Znači Teorija evcolucije nije tačna.

(субота, 10. авг 2019, 00:44) - anonymous [нерегистровани]

A koje si ti nacionalnosti???

A ti odakle si i tvoja zemlja ima li protiv vazdušnu ili vojsku uopšte baš me interesuje?? Pozdrav

(уторак, 09. јул 2019, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

E baš si pametan

Hahaha, kako znaju? Čitaj šta ti piše u tekstu, pa onda komentariši. Ispitivali su ih već, uzimali uzorke tkiva, upoređivali s drugim vrstama, sa fosilima, i tako znaju da se nisu promenile otprilike 200 miliona godina. Nego šta je bilo, bog ih stvorio pre 100 godina!?

(уторак, 09. јул 2019, 14:32) - anonymous [нерегистровани]

Zasto ?

зашто хабитат а не станиште или пребивалиште! Чивајте свој језик!

(уторак, 09. јул 2019, 07:59) - Zemlja plićaka! [нерегистровани]

Već smo naručili dva komata!

Manju za Aqua park Jagodina,a krupniju za BG na vodi!

(уторак, 09. јул 2019, 07:32) - горица [нерегистровани]

неверне томе

човек ће да упозна и свемир и море, али људску глупост никада неће уништити

(уторак, 09. јул 2019, 06:34) - anonymous [нерегистровани]

ajkula

ma idi begaj, 200miliona godina, a vi srbi sve znate, samo sto nemate rotiv-vazdusnu odbranu???

(уторак, 09. јул 2019, 00:49) - anonymous [нерегистровани]

Ma stvarno

Naucnici zaronili na 500m dubine i videli ajkulu i usput joj pronasli rodni lisy i celo rodoslovno stablo unazad 200 mil god. hajde da budemo malo ozbiljni. Kakvo je to gadjanje i nagadjanje o isoj ajkuli koja se nije promenila za toliko vremeImaju mozda slike te ajkule od pre 200 mil god. Nezamislivo kako se lako narod zaglupljuje sa tim naucnim tezama