Читај ми!

Како је ерупција вулкана у Тонги оборила рекорд

Према подацима које су научници упоређивали, ерупција вулкана у Тонги, која се догодила у јануару ове године, била је најјача у последњих 140 година.

Највећа претходна ерупција била је ерупција вулкана Кракатау која се догодила 1883. године, навели су научници.

Ерупција вулкана у Тонги била је „рекордна атмосферска експлозија" и потврђена је као највећа експлозија икада забележена у атмосфери савременим инструментима.

Реч је о далеко већој ерупцији у односу на било који вулкански догађај у 20. веку, која је јача од било ког ослобађања енергије, попут, на пример, оног приликом тестова атомске бомбе, спроведених после Другог светског рата.

Ова процена објављена је у два научна рада у часопису Сајенс, где се нуди преглед релевантних података.

Сматра се да је ерупција Кракатауа, која је била катастрофални догађај у Индонезији, однела више од 30.000 живота.

Ерупција подводног вулкана Хунга Тонга-Хунга Хапаи 15. јануара у јужном Пацифику резултирала је са мање смртних случајева, иако је изазвала велике цунамије.

„Ерупција у Тонги је била заиста догађај глобалног значаја, баш као што је био и Кракатау, али сада имамо све ове геофизичке системе за посматрање и они су забележили нешто што је заиста било без преседана у савременим подацима", каже др Робин Матоза са Универзитета Калифорније у Санта Барбари за Би-Би-Си који је један од ауора научних чланака.