Читај ми!

Астрономи открили сабласно небеско тело које кружи нашом галаксијом

Аустралијски научници кажу да су открили непознати објекат у Млечном путу који, како тврде, не личи ни на једно до сада откривено небеско тело.

Научници су приметили да новооткривени објекат на сваких 18 минута емитује снажне радио-таласе током једног минута. Већина објеката који пулсирају у Универзуму углавном су проучени, али истраживачи истичу да је нешто што овако емитује таласе током једног минута веома необично.

Тим научника сада настоји да истражи овај феномен.

Необични објекат у Млечном путу први је открио студент Тајрон О‘Дохерти у региону западне Аустралије. Он је био део тима којим је руководила астрофизичарка др Наташа Харли-Вокер.

„Потпуно смо били затечени. Било је помало сабласно за астронома јер нам није познато да се тако нешто дешава на небу“, нагласила је др Наташа Харли-Вокер.

Објекти који се тако „укључују" и „искључују" у Универзуму нису нови за астрономе – они их називају „пролазним појавама“.

Али објекат који се палио читав минут био је „заиста чудан“, рекла је астрофизичарка др Гема Андерсон. Када су прегледали вишегодишње податке, тим је успео да установи да је објекат удаљен око 4.000 светлосних година од Земље, да је невероватно светао и да има изузетно јако магнетно поље.

Претпоставке о томе шта би овај објекат могао да буде крећу се од неутронске звезде или белог патуљка – термин који се користи за остатке изумрлих звезда. Међутим, феномен је и даље прилично мистериозан.

„Више истраживања ће нам рећи да ли је ово био редак једнократни догађај или велико ново небеско тело које никада раније нисмо приметили“, рекла је др Харли-Вокер.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 01. феб 2022, 10:41) - GAMAILO [нерегистровани]

Nije sablasno niti nebesko telo.

Ovo telo nit je sablasno niti Nebesko več je Pulsar centralno telo oko kojeg kruže jata Zvezda a ono ne kruži Našom Galaksijom već krući oko centralnog jedra Galaksije. Kao što i galaksije koje formiraju Galaktička jata kruže oko Kvazara .
Ovo telo ima magnetno polje.Pošto veštački magnet ima centralno jezgro šipku Gvožđa a oko njega strujni tok i ovo Kosmičko telo proizvodi struju u svom jezgru .
Naša Planeta ima isto Magnetno polje pa dakle i ona proizvodi struju u svojoj unutrašnjosti . Nju proizvodi centralno jedro koje je stalno pokretno ono se stalno okreče i trenjem sa magmom proizvodi struju, Stalno pokretno rotirajuće jedro Planete je uzrok rotacije Planete inače bi Planeta prestala da se okreče,
To Rotirajuće jedro Pulsira i proizvodi i magnetno pole i radio talase i gravitciju, A ako se gravitacija proizvodi u unutrašnjosti objekata njoj nije uzrok Masa.

(петак, 28. јан 2022, 14:25) - anonymous [нерегистровани]

/

verovatno je u pitanju r-metod sinteze superteskih metala u jezgru ove neutronske zvezde, sto vodi cinjenici da se uz sintezu oslobadja i velika kolicina neutrona koja trenutno vodi ekspanziji unutrasnjosti zvezde, a pritom se vrsi i re-okretanje polariteta jakog magnetnog polja. Kombinacijom ova dva efekta se naizgled cini da to dugo traje, a u stvari je samo brzi proces dobijanja nove kolicine slobodnih neutrona u odnosu na njihovu difuziju ka spolja - i magnetar i pulsar