Читај ми!

Откривена црна рупа која не једе, већ рађа звезде

Црне рупе не морају увек да буду деструктивне појаве у свемиру које гутају све што им се приближи. Ново истраживање показало је и да могу да стварају нове звезде.

У суседној патуљастој галаксији, познатој као Хенизе 2-10, на удаљености од тридесет милиона светлосних година откривена је црна рупа која „рађа“ звезде.

Посматрање телескопом „Хабл“ показало је да, насупрот пређашњем уверењу, црне рупе могу да буду продуктивне.

Нова студија под именом Black-hole-triggered star formation in the dwarf galaxy Henize 2-10, објављена у часопису Нејчер (Nature), могла би да помогне и у томе да боље разумемо порекло супермасивних црних рупа.

Ејми Рејнес, која је прва спазила и објавила доказе за постојање црне рупе у поменутој галаксији, предводила је и нову студију.

„Од почетка сам знала да се нешто веома необично и посебно дешава. Сада је Хабл дао чисте доказе о вези између црне рупе и суседног региона у ком се формирају звезде, удаљеном око 230 светлосних година од црне рупе“, рекла је Рејнесова.

У већим галаксијама, сва материја која уђе у гравитационо поље црне рупе бива уништена њеним магнетским пољима, стварајући изливе плазме који се крећу скоро брзином светлости. Било који облак гаса који се нађе на путу био би загрејан довољно да се створи звезда.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(субота, 22. јан 2022, 07:18) - Mile [нерегистровани]

Hm…

Pa zemljače, niste bas toliko pismeni koliko mislite ili biste zeleli, pre svega srpski jezik se malim slovom, srpski je pridev u toj rečenici, a i koji zarez ne bi škodio u rečenici….

(субота, 22. јан 2022, 05:46) - Александра [нерегистровани]

Одг: Граматичке грешке

Драги земљаче,
У овом тексту на који сте послали коментар нема ни једне једине грешке, за разлику од Вашег текста који је пун истих. Говорим као лингвиста са искуством од двадесет и пет година.
Истина је да се на сајту нашег јавног сервиса ту и тамо нађе понека грешка (од енклитика после запете до непридржавања неких правописних норми, па и граматичких грешака), као што је истина да они то прате и поправљају. Зашто и коме се те грешке поткраду, како прођу, то је на одговорнима да утврде и реше.
Хајде да се потрудимо да им верујемо и да их охрабримо. Као што верујемо у вести које објављују и знамо да су проверене, покушајмо да верујемо да исто раде и с текстовима.
Свако добро свима и благословен дан.

(петак, 21. јан 2022, 22:36) - anonymous [нерегистровани]

@STVORITELJ

Objasni.

(петак, 21. јан 2022, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

Re: Gramaticke greske

Dragi zemljače
Najpre ćete Vi morati da temeljno obnovite Vaš znanje iz gramatike (i to ne samo Srpskog jezika ...).
Jer sa ovom "gramatikom" sa kojom Vi baratate, Vaša je primedba sasvim neumesna.
A posebno kada se pogleda činjenica da je većina komentara napisana od strane ... hajde da kažem "gramatičkih autsajdera".
Ja živim u inostranstvu preko 35 godina i u Srbiju svratim jednom u nekoliko godina, pa se nisam do te mere srozao po pitanju maternjeg jezika.
Pozdrav!

(петак, 21. јан 2022, 19:30) - Dusan [нерегистровани]

Gramaticke greske

Zivim u grckoj i citam stalno vesti na sajtu i pored toga sto sam 20 godina u inostransvu imam samo jednu primedbu na tekstove koje citam stalno pronalazim gramaticke greske sto mi se cini amaterski jel pre nego sto postavite tekst treba da ga neko procita i proveri....nista vise ostalo je sve ok....

(петак, 21. јан 2022, 19:00) - crni [нерегистровани]

Fizikalne teorije

Koliko mi je poznato u fizici, tj astrofizici postoji teorija belih rupa, koje suprotno crnim rupama rađaju zvezde. Ovo je možda samo jedna od potvrda ove teorije, ali svakako ista nije sada izmišljena. O ovome se govori odavno i uči na fakultetima fizike.

(петак, 21. јан 2022, 17:34) - ☺ [нерегистровани]

Mlada crna rupa u našem Mlečnom putu

Dok su još ,,mlade", crne rupe stvaraju zvezde dok ih starije uništavaju! Mi imamo sreće jer je naša crna rupa još mlada!

(петак, 21. јан 2022, 16:22) - gile [нерегистровани]

STVORITELJ

Pravo pitaqnje. Ima samo jedan odgovor: nikakva evolucija,Stvoritelj sve drži u svojim rukama.

(петак, 21. јан 2022, 16:10) - Tri Tacke [нерегистровани]

Bela rupa

Zovu se bele rupe. Howking je pokazao da crne rupe mogu da zrače, a obzirom da postoji anomalija u porastu mase, to onda znači da mora da postoji i drugi kraj, tj. da crna rupa samo deo mase pretvori u energiju, deo akumulira, a najveći deo nekako negde izbaci.

(петак, 21. јан 2022, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

Slucajno ili namerno?

Lepo mi vi to sve pratite,samo nikako da se izjasnite jel se to sve desava stihijski ili planski???naprimer Suncev sistem u kome je veoma precizno po zakonima odredjeno kretanje svih nebeskih tela...Dali zakon nastaje evolucijski ili od nekog Zakonodavca???