Читај ми!

Почетак епохалног пројекта на Антарктику, научници враћају време за милион и по година

Научници се спремају да почну са бушењем леда у срцу Антарктика како би вратили време уназад и сазнали како се клима на Земљи мењала у последњих милион и по година.

Европски тим стручњака поставиће опрему на једној од највиших локација Јужног пола, а операција бушења трајаће 4 године. Крајњи циљ пројекта је да се избуши и спреми за испитивање 3 километра дугачак цилиндар замрзнутог материјала.

Научници се надају да ће им тај лед са велике дубине помоћи у објашњавању разлога због чега се фреквенција циклуса ледених доба мењала у прошлости планете.

Пројекат "Beyond EPICA" је наставак сличног пидухвата почетком миленијума који је носио име EPICA (European Project for Ice Coring in Antarctica).

Нова научна операција биће постављена близу локације где је пређашња експедиција бушила код Little Dome C, једног од највиших „врхова“ Леденог континента, удаљеном око 40 километара од италијанско-француске станице „Конкордија“ на источном платоу.

Висина од 3.233 метра и 1.000 километара удаљеност од обале значиће да ће временски услови бити веома негостољубиви. Чак и лети, температура не расте изнад минус 35 степени Целзијуса.

Камп где ће се тим за бушење живети постављен је прошле године, а ова сезона протећи ће у постављању неопходне инфраструктуре за бушење, мада је циљ и да се почне са самим бушењем и стигне до 100 метара дубине.

Тиме ће бушилица проћи кроз слој растреситијег снега и доћи до чврстих скоро непробојних ледених слојева који су прави предмет интересовања.

Увид у бурну прошлост планете

Дубоки слојеви леда на Јужном полу садрже у себи балончиће ваздуха. Ти мали џепови гасова представљају директни увид у историју Земљине атмосфере, а са дубином се иде даље у прошлост. 

Научници могу да виде нивое угљен-диоксида и других гасова који доприносе загревању, попут метана.

Анализирање атома у молекулима залеђене воде која окружује џепове гасова такође може да укаже на температуре које су су владале када се тај слој леда формирао.

Када су истраживачи бушили лед током пројекта EPICA открили су климатске услове и нивое атмосферског угљен-диоксида уназад 800.000 година.

То је постао један од кључних показатеља климатских промена.

Показао је да се ниво угљен-диоксида кретао упоредо са температуром. Када год је концентрација гасова са ефектом зелене баште падала за њом је упоредо падала и температура и обрнуто.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 03. дец 2021, 00:01) - anonymous [нерегистровани]

Virusi zarobljeni u ledu

Da li ce odmrznuti i viruse od pre milion ipo godina? Eto nama nove pandemije...

(четвртак, 02. дец 2021, 08:45) - Светимир Вукојевић [нерегистровани]

svetibrk@gmail.com

''научници враћају време за милион и по година'' Када су тако способни нека га врате две године назад и реше проблем короне. Само сензације пролазе у нечијим мозговима.

(среда, 01. дец 2021, 21:48) - anonymous1 [нерегистровани]

Led

Bolje smislite nacin da smanjite zagadjenje, dok jos imamo led.

(среда, 01. дец 2021, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Klima ih zanima?

Nafta, zlato, dijamanti ko zna šta? Led krije tajne.

(среда, 01. дец 2021, 21:26) - anonymous [нерегистровани]

...treba više da čitaju

Treba preporučiti timu naučnika da je Milutin Milanković već napisao knjige o tome.