Читај ми!

Грађевине на Марсу и Месецу ћемо градити од астронаутске крви, зноја и суза

Нови експерименти довели су до нове успешне формуле за прављење бетона, која користи комбинацију симулираног реголита са Марса и Месеца, протеин из људске крви и једињења које се налази у људском урину, зноју и сузама.

Комбинација ових биокомпозитних материјала је чак јача од уобичајеног бетона, а била би погодна за прављење грађевина на другим световима – уколико би астронаути прихватили да буду донори.

Ово показује да грађевински материјал може да се пронађе на местима где никада не бисте помислили да се налази.

То и није нова идеја - животињска крв коришћена је да веже малтер у средњем веку, али то решење није реално у сценарију свемирских колонија. Међутим, може да помогне у решавању огромног проблема оснивања колонија.

„Научници покушавају да развију одрживу технологију за производњу материјала попут бетона на површини Марса, али никада нисмо престали да размишљамо да је одговор на то у нама самима“, каже инжењер материјала Алед Робертс са Универзитета у Манчестеру.

Ношење материјала са Земље је равно немогућем, јер би за ту намену морала да се превезе огромна количина.

Ранији експерименти показали су да реголит (растресити слој хетерогеног материјала који прекрива чврсту стену) са Марса и Месеца може да се користи као грађевински материјал, али је потребно нешто да га веже.

Прошле године међународни тим научника открио је да уреа у људском урину помаже у пластификацији бетона, чини га мање крхким, флексибилнијим, самим тим и издржљивијим на механички стрес.

Робертс и његов тим отишли су корак даље и добили „астрокрит“, користећи протеин албумин, који може да се нађе у крвној плазми.

Помешавши га са реголитом и другим једињењима произвели су материјал који је снаге 25 мегапаскала – уобичајени бетон је између 20 и 32 мегапаскала.

Додавањем урее допринели су да снага новог материјала буде 39,7 мегапаскала.  

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. сеп 2021, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

Nema Šanse za Mars....

Umesto da spasu ovu Planetu oni bi da lete za Mars. Mnogo gluposti.

(четвртак, 16. сеп 2021, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

Bit ce zrtvi i zrtvovanja...

Za spasenje civilizacije...

(четвртак, 16. сеп 2021, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

Marsijanci

Hoćete da kažete da će biti potrebno mnogo krvi,znoja i suza za naseljavanje Marsa.

(четвртак, 16. сеп 2021, 00:28) - anonymous [нерегистровани]

yes

priča se uklapa u namere moćnika . .da sagrade nova mesta za život kada unište život na zemlji da pobegnu gore ...samo su zaboravili da nemaju večni život...a ako misle da su bogovi onda su u velikoj zabludi....djavolski velikoj

(среда, 15. сеп 2021, 20:45) - anonymous [нерегистровани]

O da

Koga bre lazete zemlja je ravna .