Читај ми!

Научници произвели белу боју, бељу од снега, која може да замени клима-уређај

У намери да омогуће што природнији начин хлађења зграда и смање употребу клима-уређаја, а тиме успоре глобално загревање планете, научници су успели да произведу тако белу боју која одбија 98 одсто сунчеве светлости и спушта температуру за четири и по степена у односу на окружење.

Кровови обојени у бело вековима се користе за хлађење зграда. Како глобално загревање све више прети нашој планети, научници изналазе све више начина да макар успоре овај процес.

Нова бела боја коју су истраживачи успели да произведу одбија 98 одсто сунчеве светлости, али и инфрацрвено зрачење које пробија атмосферу и загрева планету. Тестови су показали да ова нова бела боја спушта температуру површине за четири и по степена Целзијуса у поређењу са температуром околине, и то под једнаким интензитетом сунчевих зрака.

Истраживачи најављују да би се ова бела боја могла појавити на тржишту већ за годину, две дана.

Тренутно доступне рефлектујуће беле боје су наравно далеко боље од тамних кровних материјала, али одбијају само 80 до 90 одсто сунчеве светлости и упијају ултраљубичасте зраке. То значи да ове боје не могу да охладе површину преко које су нанете испод температуре околине. Нова боја то може, што уједно смањује потребу за коришћењем клима уређаја и смањује емисију угљеника коју они производе.

„Наша боја може да помогне у борби против глобалног загревања и помогне да се Земља охлади – то је кул ствар“, тврди професор Шјулин Руан са америчког Универзитета Перду. „Ако направимо најбељу белу боју, она ће моћи да одбије максималну количину сунчеве светлости назад у свемир“, додаје професор.

Руан наводи да би кров површине 93 квадратна метра обојен овом белом бојом дао снагу хлађења од 10 киловата, што је моћније од централних клима уређаја које се користе у већини зграда.

Три пресудне карактеристике нове боје

Карактеристике ове новостворене беле боје научници су представили у часопису ACS Applied Materials & Interfaces. Наводе да су три фактора заслужна за њене способности хлађења. Пре свега то што су као пигмент користили баријум-сулфат, који за разлику од конвенционалног пигмента од титанијум-диоксида не апсорбује ултраљубичасту светлост. Друго, коришћена је висока концентрација пигмента од 60 одсто. Треће и најважније, честице пигмента су биле различите величине, јер количина светлости коју честице одбијају зависи од њихове величине.

Професор Руан и његов тим су у лабораторији тестирали више од 100 различитих материјала и око 50 различитих смеша. Њихова претходна најбеља боја била је направљена од калцијум-карбоната, односно креде и одбијала је 95,5 одсто светлости.

Доступна, јефтина и безбедна

Истраживачи напомињу да њихова ултрабела боја користи стандардне акрилне раствараче и да се може производити попут конвенционалне боје. Тврде да би боја била сличне цене као и садашње, с обзиром на то да је баријум-сулфат јефтинији од титанијум-диоксида.

Тим је такође тестирао отпорност боје на хабање, али напомињу да су потребни дуготрајнији тестови под различитим временским условима како би се добили прецизни подаци.

Професор Руан је нагласио и да њихова боја не представља ризик по вид људи. „Наша боја одбија сунчеву светлост дифузно, тако да јачина светлости која се одбија у било ком смеру није тако јака. Потпуно је светло бела, беља од снега“.

Ауторска права на патент заједнички ће имати Универзитет Перду и истраживачки тим, који сада покушава да комерцијализује свој изум.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 21. апр 2021, 13:46) - anonymous [нерегистровани]

Sadite drvece, cvece ...zbunje...

Vidila Sam u Italiji jednu zgradu koja je na bas svim balkonima posadila malo drvece...
Povecan kisik..smanjuje prodor zvukova izvana I super izgleda...
Od kada su oko moje zgrade posadili mnogo drveca mogu vam reci da je manje vruce ljeti..

(понедељак, 19. апр 2021, 09:12) - Boom [нерегистровани]

Boom

Kakvih se komentara načitah.... Poenta je da korišćenjem ove boje nećete morati (ili ćete u manjoj meri) koristiti klima uređaje, što dalje dovodi do manje potrošnje struje, manje emisije co2, manjeg globalnog zagrevanja... Nećete se smrzavati, ne brinite

(понедељак, 19. апр 2021, 08:36) - Ђурађ Кецман [нерегистровани]

никуд без наочала са снијег

Значи да не би ослијепили од рефлектирајућих зрака, нико никуд без наочала за снијег

(недеља, 18. апр 2021, 22:55) - anonymous [нерегистровани]

Одбија

Значи да би спасли планету морамо да се смрзавамо. Баш лепо. Мислим да је много једноставније да сви престанемо да дишемо једно 10 минута и пустимо Земљу да настави без нас.

(недеља, 18. апр 2021, 15:46) - anonymous [нерегистровани]

Jel to ono

50 nijansi bele?

(недеља, 18. апр 2021, 12:29) - Ognjen [нерегистровани]

Naravno da jesu

Postoji i jako crna boja i zove se "Vantablack" koja upija 99,96% svetlosti. Mada kažu da ima crnja i od te - "najcrnja crna". E sad koliko ona upija ne znam.

(петак, 16. апр 2021, 14:49) - anonymous [нерегистровани]

Prvo dajte crnu

Još nikad mi nije bilo neizdržljivo toplo, ali neizdržljivo hladno itekako. Bolje da su prvo napravili crnu boju koja će i zimi da obezbedi barem 20 stepeni u stanovima, pa da prestanem sa bacanjem para i zagađivanjem planete grejanjem.

(петак, 16. апр 2021, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

Nisam čitao ovo

Bilo bi lepo da izmisle toplu vodu, kako bi narod uživao dok se kupa.