Читај ми!

Једног дана, наше куће би могле бити направљене од печурака

Научници у сарадњи са архитектама и грађевинским инжењерима покушавају у царству гљива да нађу решење за једну од највећих криза на свету – климатске промене. Цигле од печурака су издржљиве, биоразградиве и представљају најбољу алтернативу материјалима који загађују околину.

Материјали који се користе за изградњу и сама грађевинска индустрија чине једну десетину емисије угљен-диоксида на нашој планети. То је више од поморског и ваздушног саобраћаја заједно. А проблем је из дана у дан све већи.

Материјали направљени од мицелија, мреже коју праве гљиве и из којих расту печурке, могли би да помогну да се ова ситуација преокрене.

Њиховом употребом емисија угљен-диоксида који загрева планету била би много мања него када се користе традиционални материјали, попут цемента. Њихова додатна предност је и то што су биоразградиви и за собом би остављали много мање штетног отпада.

Гљиве би могле чак да помогну и у чишћењу околине, јер стари грађевински материјал не би завршавао на депонијама, попут пиљевине или пољопривредног отпада.

„Нашој грађевинској индустрији су потребне овакве врсте материјала“, наглашава Дејвид Бенџамин, оснивач и главни архитекта у фирми „Ливинг“. „Различите земље имају заиста амбициозне циљеве везане за климатске промене и овај материјал би могао да помогне да се оствари део тог напретка“, сматра Бенџамин.

Грађевински материјал од печурака још је у прилично раној фази истраживања и развоја, али већ показује значајан потенцијал као материјали погодни за изолацију, па чак и као замена за бетонске блокове.

За производњу овог материјала нису потребна фосилна горива, а када се заврши производња нема отровног отпада.

број коментара 0 Пошаљи коментар