Читај ми!

Може човек безбедно да уђе у црне рупе, али како да изађе

Двојица физичара предложила су листу услова неопходних да би човек ушао у црну рупу, али истовремено су и упозорила да би то био најусамљенији пут у једном смеру који би био изведен у историји човечанства.

За потребе састављања пописа услова, Лео и Шаншан Родрикез, обојица доценти физике са колеџа Гринел, упоредили су две врсте црне рупе: оне величине звезде, отприлике исте масе као наше Сунце, и супермасивне, то јест оне са милионима, или чак милијардама пута већом масом, преноси РТ.

Те мање црне рупе не ротирају, а њихов Шварцшилдов радијус, то јест полупречник хоризонта догађаја је приближно три миље (3,2 километра).

Хоризонт догађаја је тачка без повратка у којој гравитационе и друге силе црне рупе постају толико моћне да им ни светлост не може побећи.

Насупрот томе, супермасивне црне рупе попут оне у центру галаксије Млечни пут могу мерити и до четири милиона Сунчевих маса, са радијусом хоризонта догађаја од 7,3 милиона миља.

У случају црне рупе величине звезде, хоризонт догађаја је далеко ближи свом центру него код супермасивне црне рупе, што значи да је разлика у погледу силе гравитације између хоризонта догађаја и његовог средишта негде око 1.000 милијарди пута.

Ако би нека особа прешла иза линије хоризонта догађаја црне рупе звездане величине, била би подвргнута процесу познатом под називом шпагетификација, у којем би сви атоми њеног тела били растегнути у дугачку нит с обзиром на невероватну разлику у гравитационом привлачењу.

Велика је вероватноћа да би овај процес убио неустрашивог астронаута.

Међутим, особа која би упала у супермасивну црну рупу доживела би много постепенији и дуготрајнији слободни пад без ружне шпагетификације. У овом случају, астронаут би прошао кроз хоризонт догађаја без утицаја екстремних разлика у гравитацији с обзиром на изузетно велику удаљеност центра и ивице.

Дискови не би смели да буду врели 

Ипак, још једна препрека стоји на путу овом екстремном паду. Већина црних рупа на свом прагу има изузетно вруће акреционе дискове који се састоје од прегрејаног материјала истргнутог из универзума.

Да би човек „безбедно“ ушао у супермасивну црну рупу, требало би да она буде изолована од универзума, да је већ прогутала планете, гас и звезде око себе много пре него што се неустрашиви астронаут усудио да се приближи хоризонту догађаја.

Авај, преживљавање путовања иза хоризонта догађаја било би најусамљеније путовање икада изведено, јер ниједна информација не може побећи из црне рупе, с обзиром на горе поменуте гравитационе силе којима ни сама светлост не може умаћи.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. феб 2021, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

Ko drugom jamu kopa ...???

Nikad ne kopaj jamu.
Iz koje nemozes izaci...
Ne kopaj ni sebi ni drugome...
Crne rupe su daleko.
Daleko si ih izmislio .
One bjeze kad se svjetlost pali...
Do njih nikad neces doci...
Ni u vrelom ni u hladnom disku...

(четвртак, 04. феб 2021, 17:22) - maiora budala [нерегистровани]

ja znam

незна шта му се пред носом дешава а зна шта ће бити на месту које је "види" у време пре него што је планета земља настала - како кажу.
Незна шта ће бити сутра а зна шта ће бити кад се "стигне" кроз еоне година на место где су црне рупе биле пре еон година.
Да је било било би не постоји, што није било неће ни бити.

(четвртак, 04. феб 2021, 13:52) - глас разума [нерегистровани]

Какве црне рупе...

Као да нема данас пречих ствари, много много пречих!? А и то мало што се зна о црним рупама, питање је колико је то све тачно. Лично мислим да је добро што нема прилике за бежанију са овог нашег дуњалука, јер да није тако, давно би већ ови болесници, што воле да се играју бога и још мисле да им таква улога припада, запалили на неко друго место, а нама овде претходно направили и оставили пакао.

(четвртак, 04. феб 2021, 13:30) - Gamailo [нерегистровани]

Gluposti

Zlikovci se podsmevaju Pravom Bogu tvorcu Svemira i celog Zemaljskog Sveta i preko Astronomije. Pravi Bog je svetlost pa su zato zlikovci uveli u Astronomiju tamu Crne rupe Tamnu materiju u tamnu energiju .Stvorili su i lažne Bogove sve sa istim ciljem .

(четвртак, 04. феб 2021, 06:54) - Spagetimen [нерегистровани]

I kako sve to postići

Da bi putnik preživeo sve to treba putovati brže od brzine svetlosti. Mnogo brže.... Tada bi praktično prošao kroz crnu rupu. To bi mogli postići prešavši iz ove u drugu dimenziju ili između dve dimenzije gde ne bi važili isti zakoni fizike.....

(среда, 03. феб 2021, 21:27) - bata [нерегистровани]

može biti

Dok oni sanjaju kovid hara....