Читај ми!

Биопорин – биоразградива замена за стиропор најбоља иновација у Србији у 2020. години

Најбољим иноваторима у Србији данас ће добити уручене заслужене награде. Прва награда је припала тиму „Сома“ из Крушевца и Књажевца који је победио са иновацијом „Биоразградиви материјал који може да замени полистирен – биопорин“.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији одржава се од 2005. године у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја. На прошлогодишњем такмичењу је било 150 иновативних решења и 536 учесника.

Како наводи професор др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, за ових 15 година откако се организује ово такмичење истакло се близу 1.500 изванредних иновативних идеја, али и 85 различитих компанија које су финализовале ове идеје.

Нови материјал, биопорин који је направио победнички тим „Сома“ може да замени стиропор који није биоразградив и као такав није извор микропластике која је изузетно штетна за околину.

Члан победничког тима, Никола Станојевић напомиње да је стиропор немогуће рециклирати. Он се или спаљује или завршава на депонијама и представља извор микропластике.

„С друге стране ми у земљи имамо велики проблем са спаљивањем пољопривредног отпада јер немамо навику рециклирања и компостирања тако да се један огроман ресурс спаљује сваке године и ствара доста загађења. Наша иновација решава оба проблема“, наглашава гост Јутарњег програма.

Биопорин се производи од пољопривредног отпада, односно узгаја се тако што се пољопривредни отпад прерађује и инфицира одређеном врстом гљиве која добија облик у који је стављен пољопривредни отпад.

„Она у ствари једе тај пољопривредни отпад и њено тело формира облик који желимо. Тако да нема производње у класичном смислу, него се он у потпуности узгаја“, објашњава Никола Станојевић.

Биопорин сем свих техничких карактеристика стиропора, као што су апсорпција шока, заштита од лома, флексибилност и слично, је и потпуно биоразградив у природним условима у контакту са влагом и земљом. Разграђује се за три до шест месеци и распада се на органске соли које могу да служе као органско ђубриво. Тако да се добија цео кружни циклус.

Важна последица такмичења и медијске видљивости коју су стекли учешћем и победом на такмичењу, је и да се јавио велики број компанија које су заинтересоване за производњу биопорина и за проширење примене овог новог материјала, који је првобитно био намењен као једнократна амбалажа, јер је она један од највећих извора отпада.

„Компаније су заинтересоване да се биопорин користи и за изолацију кућа, као што су био-брвнаре, еко-куће и слично. А добијамо и друге захтеве који нас подстичу да и даље иновирамо и да даље развијамо свој производ. Сада сарађујемо са још једним тимом који је учествовао у такмичењу са којим развијамо премазе и импрегнате за наш материјал што ће омогућити да се користи и у условима где има више воде, као и у разним климатским условима“, наглашава члан победничког тима „Сома“ на крају гостовања у Јутарњем програму.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 02. феб 2021, 11:42) - anonymous [нерегистровани]

Da li se raspadaju ili razlažu?

Bio razgradive kese su ustvari kese koje se sitne u sve sitnije komade plastike, ne razlažu se. Tako sitna plastika lakše odlazi u podzemne vode i hranu. Kese se raspadaju ne razlažu. Bolja opcija je da kesa u supermarketima košta 100din kako bi ljudi nosili nešto što je za višekratnu upotrebu.
A da li je i ovaj stiropor bio raspadiv ili možda isparava u atmosferu? Bolja opcija bi bila neko modernije rešenje starog načina izolacije prirodnim materijalima.