Читај ми!

Како ће изгледати Холандија за 100 година

Климатске промене, урбанизација, биодиверзитет, пораст нивоа мора, екстремно време и повећана производња хране, само су неки од фактори који помажу у обликовању просторног планирања Холандије. Имајући их у виду, научници се с правом питају како ће изгледати Холандија за један век?

Холандија често у сценарију климатских промена има депресивну улогу засновану на чињеници да је окружена морем, чији ниво стално расте. Научници Универзитета Вагенинген тврде да не мора бити тако. Они су рипремили пројекат визије о томе како би требало да изгледа будућност Холандије 2120. године.

Осмислили су приступ борби против климатских промена, који је базиран на природи и који се може применити у свакој земљи и регији.

Када је реч о Холандији, тврде да ова земља 2120. године може да има „зелене градове", кружну пољопривреду, више шума, воде и мочвара.

Мапа будућности 

Предложена мапа није нацрт,већ пројекција. Показује нову Холандију 2120. године, ако се приоритети и решења буду заснивали на природи. Поглед на будућност ове земље инспирисан је сесијама дизајна и дискусијама одржаним са истраживачима.

Холандија се суочава са бројним изузецима, јер постаје мање погодна за живот због фактора попут опадања биолошке разноликости, пораста нивоа мора и недостатка стамбеног простора.

Истраживачи, Михаел Ван Бурен, просторни планер и еколог Мартин Баптист са Универзитета Вагенинген, истакли су да је за реализацију сценарија Холандија 2120. године, потребно користити природне изворе и планирати простор.

Таква Холандија је илустрована на мапи, заснована на критеријумима постизања оптималних биолошких разноликости.

Ово је интегрална визија у којој се просторно планирање Холандије 2120. године разматра из различитих перспектива, попут пољопривреде, биодиверзитета, одрживе енергије, воде и кружне економије.

Концепт "Зелених градова" 

„Анализирали смо оно што је могуће и што је пожељно. Резултат је мапа онога што је могуће, изводљиво и реално, али смо поставили лествицу више од онога што је вероватно", рекао је Ван Бурен.

Њихова мапа приказује земљу у којој „биолошка разноликост напредује, природа има слободу, а вода има простор за проток".

Приступ заснован на природи, где је природа одговор на климатске изазове и изазове биолошке разноликости, могуће је користити свуда.