Читај ми!

Перле, брошеви, оружје… Откривено право богатство у гробници у Енглеској

Ископавања простране англосаксонске гробнице у Нортхемптонширу открила су хиљаде перли и брошева, заједно са оружјем, текстилом и другим вредним предметима.

Стручњаци из лондонског Музеја археологије открили су гробницу у Оверстоун гејту током припрема за градилиште на површини од 15 хектара.

Током 12 месеци рада, тим је идентификовао 154 гроба са скоро 3.000 драгоцених предмета. 

То укључује око 2.000 појединачних перли, 150 брошева, 75 копчи, 15 прстенова…

Истраживачи су такође пронашли козметичке комплете, коштане чешљеве и оружје, укључујући 40 ножева, 25 копља и 15 штитова.

Тим је чак пронашао сачуване комаде текстила, што је права реткост.

Поред гробља, открио је и англосаксонско насеље са остацима 20 зграда.

Такође су откривене четири зграде из бронзаног доба, заједно са 46 праисторијских гробних места.

„На локацији Оверстоун лејс, налази се највеће англосаксонско гробље икад пронађено у Нортхемптонширу, и реткост је да се пронађу и гробнице и остаци насеља током једног ископавања”, рекао је представник Музеја Сајмон Маркус. 

„Ископавања ће нам помоћи да схватимо како су људи живели и у англосаксонском периоду, пре око 1.500 година, и у бронзано доба, пре скоро 4.000 година", додао је.

Истраживачи се надају да ће им пронађени остаци, међу којима су и људски, много тога објаснити о исхрани, здрављу, па чак и о пореклу самих људи, док нас њихове зграде могу научити какав је био њихов свакодневни живот и како су користили земљиште током различитих периода.

Додали су да је овај проналазак огроман напредак у разумевању два кључна раздобља у историји овог подручја – бронзаног доба и саксонског периода и да сада постоји јединствена прича која повезује људе током 3.000 година.