Читај ми!

Студеница, мајка свих цркава

Средњовековни владари из лозе Немањића своме народу и отечеству даривали су монументалне задужбине у којима и данас православци величају живот. Подно Радочеле, надомак Ушћа, задивљује лепотом архитектуре и сликарства Манастир Студеница.

Задужбина Немањића коју народ назива мајком свих цркава, блиста у дану Светог Стефана кога је величала и династија која је Србијом столовала два века.

Професор др Миодраг Марковић, историчар уметности каже да све што је сачувано у Студеници репрезентује да је српска средина још од времена Стефана Немање била отворена према најзанчајнијим уметничким токовима у тадашње време у Европи.

Манастир Студеница подигнут је у рашком стилу и осликан православним живописом византијског стила. 

У студеничком комплексу лепотом задивљује и мала црква, познатија као Краљева. Подигао је краљ Милутин, праунук Стефана Немање, оснивача династије Немањића.

"Краљ Милутин је за осликавање позвао вероватно највеће сликаре епохе. Предводио их је Михајло Астрапа из Солунске породице. Угледни сликар који је радио вероватно и за византијске владаре. Радили су и на Светој Гори", истиче професор Марковић.

Монах Силуан, сабрат Манастра Студенице каже да се у цркви налази и ктиторска композиција краљева са принцезом Симонодом, фреске Светог Симеона и Светог Саве. 

"То су једне од најлепших фресака. Ми смо народ са дубоким коренима. Колико су нас Немањићи задужили, требамо да будемо поносни", поручује монах.

У цркви светитеља Јоакима и Ане осликан је живопис са празничним сценама Христовог Рођења. Молитве верујућих су нада нових рађања.

 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. јан 2021, 14:46) - anonymous [нерегистровани]

Re

Procitaj ponovo tekst pa onda komentarisi.

(понедељак, 11. јан 2021, 08:38) - Молитве верујућих су нада нових рађања. [нерегистровани]

Молитве верујућих су нада нових рађања.

Молитве верујућих су нада нових рађања. Logicno, zar ne?

(субота, 09. јан 2021, 16:51) - Дан [нерегистровани]

Црква Светог Петра

Црква Светог Петра је знатно старија и потиче из 9 до 10 века али су јој темељи, по евиденцији са Интернета, из 6. века.