Читај ми!

Снимак рушења другог по величини радио-телескопа на свету

Опсерваторијска платформа телескопа Аресибо, тешка 900 тона, која је слала и примала радио-таласе из свемира, срушила се с висине од 140 метара и тешко оштетила тањир телескопа пречника 300 метара.

Снимци показују да се опсерваторија срушила када су попуцали каблови, којима је била повезана на један од торњева. Са собом је у паду повукла и сва три потпорна торња.

Претходно је још у августу пукао један од помоћних, а онда у новембру и један од главних каблова на истом торњу.

Од тада, Национална научна фондација, у чијем се власништву налази телескоп у Аресибу, покушава да организује начин да се телескоп расклопи, јер је било јасно да би потпуно рушење могло да се деси.

Велики ударац за потрагу за ванземаљским животом

За 57 година функционисања, Аресибо је ловио астероиде који би могли да представљају претњу по Земљу, тражио знакове ванземаљског живота и открио прву планету ван Сунчевог система.

Телескоп је 1974. године послао најмоћнији сигнал са Земље који је икада послат у покушају да се успостави комуникација са потенцијалним ванземаљским облицима живота.

Пре четири године примио је први понављајући брзи налет радијских таласа – мистериозни свемирски сигнал за који научници сада мисле да долази од умирућих звезда.

Телескоп је постао познат великом броју људи и по томе што је послужио и као филмски сет за један од филмова у серијалу о Џејмсу Бонду – Златно око.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 11. дец 2020, 18:15) - Joван M. [нерегистровани]

ИНВАЗИЈА

Ххахаха, одлично:)

(недеља, 06. дец 2020, 14:37) - црни [нерегистровани]

Инвазија

Овде је очигледно да се спрема инвазија.


Шалим се наравно. Ова ствар је била стара скоро шездесет година и није улагано у поправку инфраструктуре јер се технологија померила ка сателитским телескопима и оним који се крећу са беспилотним свемирским бродовима. Ово је остављено студентима и школарцима да се зезају као и наша опсерваторија на Звездари.

(субота, 05. дец 2020, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Posledica krize

Nema para više za ovakve stvari. Jedna po jedna skalamerija ovog tipa će popustiti. U normalnim okolnostima se sve to nadgleda i reaguje čim se primete znaci zamora materijala. Ovo je očigledno tiho pušteno da propadne samo od sebe barem u poslednjoj deceniji. Nisu imali para čak ni da ga razmontiraju. Teleskop i nekako, ali kada zamislim da neko razmišlja na isti način o hidrocentralama, nuklernim centralama, hemijskim postrojenjima... zapitam se šta nas čeka. A šta se ja pa pitam: svaki dan nešto eksplodira u centru nekog velikog grada u svetu...

(субота, 05. дец 2020, 10:55) - Dvostruki očevidac NLO! [нерегистровани]

Mogu da zamislim...

reakciju nevernih,da su bili na mom mestu!-Ali,NLO je to namerno učinio!

(субота, 05. дец 2020, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

A šta mislite...

Pojava misteriozne volesti (covid19), za koju još nije pronađen lek, pa onda rušenje teleskopa koji otkriva nebeska tela, znakove života itd. Meni je ovakav sled okolnosti logičan kada se priprema invazija na neko područje-oslabi se protivnik bojnim otrovima, a onda mu se uništi izviđanje i osmatranje, da se ne opazi dolazak trupa.

(субота, 05. дец 2020, 09:47) - anonymous [нерегистровани]

Ako vjerujes ...???

Plati porez na vjerovanje...???

(петак, 04. дец 2020, 20:00) - anonymous [нерегистровани]

veruj ili ne veruj

Srušili ga vanzemaljci ili Rusi (Kinezi).A možda i neko ko ne želi da se uspostavi kontakt sa vanzemaljcima.

(петак, 04. дец 2020, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

примио је мистериозни свемирски сигнал

и одмах се срушио. Ако неко није гледао филм "Они долазе" са Чарли Шином нека обнови градиво. У наведеном филму се такође појављује неки велики телескоп. Поздрав