Читај ми!

Насина летелица покупила толики узорак астероида да цури из ње

„Озирис Рекс“, Насина летелица која је пре неки дан слетела на астероид Бену, покупила је већи узорак него што је планирано тако да испада из ње.

Не да има, него се прелива – овако би се могла описати ситуација са Насином летелицом која је средином седмице успешно слетела на 320 милиона километара удаљени астероид Бену и узела узорак тла.

Иако је циљ био да се покупи узорак од 60 грама, механичка рука летелице захватила је неколико стотина грама. Данте Лаурета, вођа мисије, каже да је рука пробила толико дубоко у астероид, да се камење заглавило око ивице поклопца.

Тим стручњака се сада труди да што пре стави преграду за узорак у капсулу која ће се вратити на Земљу, иако испрва то није планирано да буде обављено толико брзо. Честице из узорка и даље настављају да цуре, па научници желе да умање губитак.

„Време је сада од највеће важности“, рекао је Томас Зурбукен из Насе.

Првобитни циљ „Озирис Рекса”, прве Насине мисије за узимање узорка са астероида вредне више од 800 милиона долара, било је сакупљање узорка од 60 грама.

Мисија је лансирана 2016. године, а до астероида Бену је стигла 2018. године, а поред њега ће остати све до марта наредне године. Прикупљени узорак неће се вратити на Земљу пре 2023. године.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 25. окт 2020, 14:49) - anonymous [нерегистровани]

Бактерије, микроби и вируси...

Понеће собом и разне бактерије и остале пошасти на Земљу. Као да нам је мало вируса?

(недеља, 25. окт 2020, 12:58) - anonymous [нерегистровани]

Robot

Ma to su prevaranti, niti su, niti ce ikad izaci iz zemlje, niti mogu da izadju iz zemlje, lazirali su od sletanja na mesec pa sve do sad.

(недеља, 25. окт 2020, 11:19) - Srboljub [нерегистровани]

'Ajde?

Čemu zajedljivost? Napredna društva mogu sebi dozvoliti ulaganja u Nauku koliko god rezultati istraživanja nekome izgledali bizarni ili bezvredni. Saznanja Čovekova idu dalje, ne ograničavaju ih mediokriteti i loš humor.

(недеља, 25. окт 2020, 10:43) - Vojkan [нерегистровани]

Nesposobnjakovici

Dok prevali put do Zemlje ima sve da iscuri kao i pare ulozene u ovaj projekat!

(недеља, 25. окт 2020, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Nemoguce

Pa to je ogroman gubitak za covjecanstvo. Ostajemo bez elementarnih odgovora kako dalje.