Читај ми!

Ванземаљци нас можда баш сада посматрају са више од 1.000 планетарних система

Док човечанство покушава да пронађе ванземаљски живот, треба да имамо у виду да је веома могуће и да ванземаљци истовремено трагају за нама. Нова студија показала је да је око хиљаду „оближњих“ звезда и планета у њиховим системима добро позиционирано да открије живот на Земљи.

„Уколико постоје посматрачи који нас траже (са планета око ових звезда), били би у стању да виде знаке живота на нашој Плавој планети. Неке од тих најсветлијих звезда можемо да видимо ноћу без двогледа или телескопа“, каже вођа истраживања Лиса Калтенегер, професорка астрономије на Универзитету Корнел.

Астрономи су до сада открили више од 4.000 егзопланета помоћу „транзитног метода“, којим се региструје мали пад у сјајности неке звезде сваки пут када је планете заклоне док круже око ње.

Ова стратегија откривања је веома успешна, што је доказао свемирски телескоп „Кеплер“ и примењује је и његов наследник ТЕСС (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

Ускоро, истраживачи ће моћи и да скенирају атмосфере ближих планета за знакове живота. Та потрага биће један од задатака Насиног 9,8 милијарди долара вредног свемирског телескопа „Џејмс Веб“, који треба да буде лансиран наредне године.

Посматрани, а не посматрачи

Међутим, у новој студији Калтенегерова и њен колега Џошуа Пепер са Универзитета Лихај размотрили су другачије становиште – да смо ми заправо предмет посматрања, а не посматрачи.

Анализирањем до сада прикупљених података идентификовали су све звезде на удаљености од 100 парсека (326 светлосних година), које су у равни са еклиптичном путањом Земље око Сунца, јер је таква позиција потребна да би Земљу могли да идентификују помоћу „транзитне методе“.

Дошли су до броја од 1.004 звезде сличне нашем Сунцу које се налазе у централној фази своје еволуције, односно врше фузију водоника у хелијум у својим језгрима.

Од тога, 508 од тих 1.004 звезде гарантују најмање десеточасовно посматрање Земљиног транзита преко лица Сунца, наводе Калтенегерова и Пепер у новој студији објављеној у часопису Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(субота, 24. окт 2020, 19:13) - Citat [нерегистровани]

Baba Vanga:

"Vanzemaljci su tu,ali mi ne možemo da ih vidimo"

(субота, 24. окт 2020, 17:42) - Dexi [нерегистровани]

sta se desava

Ako nas posmatraju znaci da su naprednija civilizacija od nas i da im nismo preterano zanimljivi.

(субота, 24. окт 2020, 16:04) - Jao,rusofili! [нерегистровани]

Ruski general je potvrdio...

da su u Bajkalskom jezeru izmerili brzinu od 476km "nlo" podmornice,što Zemljani ne mogu ni na drumu!

(субота, 24. окт 2020, 16:00) - Dvostruki očevidac NLO! [нерегистровани]

Mi smo za njih primitivni zamorčići!

Povremeno pogledaju dokle smo stigli:"Nepopravljivi!"

(субота, 24. окт 2020, 15:22) - Vivaanonymous [нерегистровани]

Vanzemaljci

Mislim da je ljudska vrsta pala na zemlju u toku neke vrste sudara iznad zemlje ..otuda mozda i rase. Ne verujem u evoluciju i majmune mada nekada imamo ocigledne primere ali verovatno je doslo do neke vrste ukrstanja i dobijanja nove vrste zemljana
Ako postoji ukrstanje sa majmunima onda su prsti i sake merilo naslednih osobina i sistem ponasanja i imitacije drugih....po sistemu monkey see monkey do

(петак, 23. окт 2020, 18:36) - Bojan [нерегистровани]

Vanzemaljci

Nisu ni odlazili sa Zemlje. A i ljudska vrsta je vanzemaljskog porekla.

(петак, 23. окт 2020, 17:21) - Mario [нерегистровани]

Realno

Mi smo za njih jedan veliki rijaliti šou, vrv imaju emisiju o tome, lepo su to opisali u saut parku xD

(петак, 23. окт 2020, 17:02) - Sara [нерегистровани]

Ванземаљци нас можда баш сада посматрају са више од 1.000 планетарних система

Ako nas posmatraju da im porucim, bezite i ne okrecite se !!!!!!!

(петак, 23. окт 2020, 16:29) - Dragiša [нерегистровани]

Pitao bih...

Dali mi komuniciramo sa primatima ili drugim zivotinjama na Zemlji? NE! Eee verovatno da nece ni oni s nama pogotovo ako nas posete. Za tu posetu su verovatno tehnoloski daleko, daleko, ispred nas pa mozemo samo da pretpostavimo kako bi nas posmatrali kao i mi zivotinje oko nas.

(петак, 23. окт 2020, 15:16) - Nikos [нерегистровани]

UFO

Izgleda da smo im interesantni baš zato što smo opasni. Najveći broj "bliskih susreta" se upravo odigrao oko vojnih baza i nuklearnih postrojenja.