Ако мислите да вас лажу, завирите под сто

Сигурно вам је познат призор: два мушкарца се сретну, рукују и загрле. После неколико тренутака, један од њих почиње пријатељски да тапше другог по леђима. Иако изгледа као срдачност, стручњаци за говор тела тврде да то заправо значи: „Ја бих сада да се ослободим твог загрљаја и одем...“

Многи верују да је говор главни вид комуникације међу људима. Ипак, с аспекта еволуције, говор је млађи облик комуникације који користимо за саопштавање података и чињеница. Алберт Мерабијан, пионир у истраживању говора тела, утврдио је педесетих година прошлог века да се свака порука састоји од само седам процената вербалног (речи), тридесет осам процената вокалног (тон, промена тона, остали звуци), а чак педесет пет посто невербалног.

Истраживачи се углавном слажу да се речи користе за саопштавање информација, а говор тела за преговарање и заступање одређених ставова, а често и као замена за вербалне поруке. Многи, ипак, нису свесни да глас може да говори једно, а гестови сасвим друго. Зато је за успешну комуникацију и све врсте преговарања неопходно препознавање, читање невербалних алузија и сигнала.

Разумевање говора тела посебно је важно у политици, медијима, јавним наступима, полицијским истрагама и саслушањима, трговини, канцеларијској арени и, наравно, у међуљудским односима (нарочито мушко-женским).

Није важно шта сте рекли, него како сте изгледали када сте нешто рекли

Алан Пиз је стручњак за међуљудске односе и аутор бестселера „Говор тела“. Заједно са Барбаром Пиз, написао је и „Дефинитивни водич кроз говор тела“, водећи се најновијим истраживањима еволутивне биологије, еволутивне психологије и подацима који су добијени уз помоћ магнетне резонанце. У овој прегледној и веома корисној књизи која се може читати и насумично, аутор описује почетак свог интересовања за ову област.

Као једанаестогодишњак, продавао је гумене сунђере, идући од врата до врата. Убрзо је научио да чита говор тела и гестове потенцијалних купаца. Ако би неко отворио врата и викао на њега ширећи руке са отвореним длановима, мали продавац би настављао да буде упоран и досадан у убеђивању.

Ако би му други мирним гласом рекао да оде, али са испруженим кажипрстом или затвореним дланом, одмах би покупио своје сунђере и отишао. Руке и дланови шаљу најважније телесне сигнале. У античко доба, показивање отворених дланова значило је да нема опасности од скривеног оружја. Длан окренут навише откривао је изостанак претње. Овај гест мењао се кроз време. Истовремено представља срце на длану и асоцира на просјакову испружену руку. Длан окренут наниже може означити ауторитет, али и агресију.

Стиснута песница с испруженим кажипрстом употребљава се као симболична батина и емитује поруку „Уради то, иначе..." То је један од најнепријатнијих гестова које говорник може употребити. На Филипинима и у Малезији, овај гест сматра се увредом.

Кога то моје лепе наочаре виде

Сваки предмет на столу говорника може бити издајнички, па тако и употреба наочара одаје скривене намере. Брисање и скидање наочара служи да би се добило на времену. Уколико сте преговарач на другој страни, најбоља одлука је ћутање. Ако ваш саговорник поново стави наочаре, значи да још увек разматра предлог. Склапање и одлагање наочара знак је да разговор треба да се оконча, а бацање наочара на сто наговештава одбацивање предлога. Гледање преко наочара застрашујуће је за саговорника.

Наочаре за сунце на радном месту изазивају неповерење, али ако их носите поврх главе, деловаћете опуштено, младолико и питомо. На дубоком, подсвесном нивоу, својим саговорницима ћете личити на меке играчке са великим, насликаним очима.

Шта ноге кажу

Како покрети ногу откривају оно што нам је на уму? Махање стопалима је покушај свести да побегне од онога што се управо дешава. У канцеларијској политици, играма моћи, приликом интервјуа, менаџери могу да контролишу изразе лица и руке, али не ноге и стопала. Када лажу, људи знатно чешће праве несвесне покрете стопалима.

Зато психолог Пол Екмен препоручује: „Ако нисте сигурни да ли вас лажу, завирите под сто." Жена која није заинтересована за мушког саговорника, прекрстиће ноге у правцу супротном од њега. Шефови чије ноге нису заклоњене баријером стола, уливају више поверења својим потчињенима.

Уколико водите важан разговор, не седајте тачно преко пута саговорника јер такав положај изазива напетост. Најбоље је сести под углом од 45 степени. И коначно, жене су боље у тумачењу говора тела, сматрају истраживачи. Када су речи и говор тела неке особе у супротности, припаднице женског пола одмах елиминишу изречено.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 06. апр 2016, 21:16) - Кум Брка [нерегистровани]

лаж и истина

"Сине, никада не веруј жени која - лаже!"

(среда, 06. апр 2016, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

govor tela

A šta treba raditi ili kako tumačiti kada zavirite pod sto u letnjem periodu a sagovornica nema donji veš?

(среда, 06. апр 2016, 17:31) - Marko [нерегистровани]

Govor

Govor je pokusaj da se racionalizuje osecaj ili vise osecanja . Zato je i nesavrsen . Precizno moze da prenese neke informacije , a sa informacijama se moze manipulisati...

(среда, 06. апр 2016, 17:17) - Огњен [нерегистровани]

Говор

је настао као средство обмане - преваре и манипулације.