Форензичка анализа денталног отиска

У савременој правосудној пракси, форензика је наука број један кад је реч о објективним доказима против починилаца кривичних дела. Упркос томе, долази до неоснованих пресуда а један од разлога је и тај што је анализа денталног отиска још увек далеко од егзактног научног поступка, како сматра Дејвид Шитс, професор физике на Универзитету „Бaфало“.

Када постоје трагови уједа на телу жртве, врши се упоређивање са денталним отиском осумњиченог. Стоматолози који се баве денталном идентификацијом у оквиру криминалних истрага и приликом масовних катастрофа, интерпретирају добијене доказе у складу са две основне поставке општег Упутства.

Испитивање јединствености денталног отиска

Прва премиса од које се полази је чињеница да је дентални отисак јединствен и индивидуалан као што је и отисак прстију. Друга је претпоставка да људска кожа, као најчешће место уједа, прецизно одражава тај отисак. Др Шитс наглашава да ове две основне претпоставке до сада нису на објективан и научни начин доказане.

Професор Шитс је са тимом научника Школе за денталну медицину Универзитета „Бaфало“, одлучио да спроведе објективну научну студију ради валидације ове две претпоставке на којима се заснивају бројне досадашње пресуде. Истраживачи су испитали више од хиљаду зубних отисака и на стотине трагова угриза на људској кожи. Уз помоћ компјутерске статистичке анализе, вршено је упоређивање зубних отисака са базом уједа.

Резултати су показали да је тешко прецизно разликовати који су зуби на отиску уједа у случају да постоји веома сличан распоред зуба, објаснио је Шитс. Ова чињеница је довољан доказ да се не може са значајном сигурношћу потврдити веза трага уједа са конкретном особом. Другим речима, закључак је да су могуће грешке приликом идентификације које воде осуђивању невиних особа.

Ово је до сада најобимније истраживање рађено на узорцима људске коже док су неке од ранијих студија биле засноване на анализама узорака коже животиња. Последице су далекосежне јер доводе под сумњу пресуде које су претежно биле засноване на денталном отиску као кључном доказу.

Дентални отисак као кључни доказ

У последњих 15 година, најмање 25 људи, раније осуђених на основу денталног отиска, ослобођено је оптужби на основу ДНК анализе. Национална организација која пружа помоћ невино осуђеним лицима, на основу најновијих резултата истраживања спроведеног на Универзитету „Бaфало“, тренутно ради на избацивању трагова угриза као веродостојног форензичког доказа у кривичним прецесима.

Шитс сматра да ће то, не само помоћи да се спречи доношење погрешних пресуда већ и подићи ниво социјалне правде а такође помоћи и онима који су већ били невино осуђени.

број коментара 0 Пошаљи коментар