Сексуалност у традиционалној култури Срба

Сексуалност сваке особе углавном обликују култура, друштво и систем вредности породице у којој се одраста. У нашем друштву предбрачне везе, слободно испољавање сексуалности, распрострањеност порнографских садржаја или различите врсте сексуалне орјентације, нису ништа непознато и необично. Може се рећи да је данас секс једна од главних преокупација и омиљених тема за разговор. Међутим, отвореност према тој теми новијег је датума.

У изворима који описују сексуални живот нашег народа у прошлости, ништа што је у вези са том темом, не помиње се отворено. Наводи се да се знало "ко приличи коме када су такве ствари у питању". Друштвени живот, морал и обичаји, наметали су изједначавање сексуалног живота са брачним. Пошто је брак сматран уговором између људи који је благословен од Бога, основни циљ сексуалног живота био је рађање нових припадника заједнице. Тиме су се извршавале обавезе и према Богу и према породици.

У традиционалној култури Срба узраст у којем се ступало у брак није био тачно утврђен. Гледало се да будући супружници буду зрели, пре свега у физичком, односно полном смислу. То значи да буду у стању да донесу на свет ново људско биће. Најјаснији показатељ биолошке зрелости девојчица била је прва менструација. Ритуализација менструације означавала је почетак увођења детета у свет одраслих, увођења које ће се у стварносном и у ритуалном смислу завршити ступањем у брак.

Извођење девојке у јавност...

Пред децом се није разговарало о интимним стварима, тако да је прва менструација затицала девојчицу неупућену, неприпремљену и према правилу уплашену. Девојчице су од малих ногу учили да су женске ствари нешто "погано", о чему је срамота говорити. Мајке су их тешиле тиме да није у питању болест, да је то нешто што имају све жене и да не треба да се плаше, али нису им давале никаква даља обавештења. За менструацију су коришћени изрази попут  "полило је", "пресвлачи се", "опрала се"...

Крв која је истицала из тела приликом менструације сматрана је магијски нечистом, те се веровало да није добро да девојчица долази у додир с било ким док крварење траје. Престанак крварења обележаван је свечаним извођењем девојке у јавност у пратњи мајке о првом већем празнику.

Сазревање дечака без јасних ритуала

Ствари у вези са сексуалним животом нису саопштаване ни дечацима, нити се о томе говорило пред њима. Њихово сазревање није било окружено јасним ритуалима, пошто није постојао ни прецизан показатељ тога да су постали сексуално зрели.

Све што се о сексуалности у српској традиционалној заједници зна усмерено је на брак, односно на рађање деце као на његову основну сврху. Уопште нам није познато на који су начин млади људи упознавали сопствену сексуалност или какве су представе имали о природи сексуалног задовољства. 

број коментара 0 Пошаљи коментар