Читај ми!

Кинески ровер Џуронг послао нове фотографије с Марса, међу њима и селфи

Кинески ровер „Џуронг“ који је слетео на Црвену планету у мају, у зараван названу Утопија, поставио је своју бежичну камеру на тло, одмакао се уназад и, између осталих, направио и фотографију самог себе.

Половином маја, успешним слетањем самоходног возила „Џуронг“ на површину Црвене планете, Народна Република Кина је постала друга земља, уз Сједињене Америчке Државе, чијим је научницима и инжењерима пошло за руком да изведу успешно слетање на Марс.

Фотографије које је „Џуронг“ направио, стигле су до Земље и објављене су на церемонији коју је уприличила Кинеска свемирска агенција како би прославила успех своје мисије на Марс.

На фотографијама се види и платформа на ракетни погон која је ровер спустила на тло Марса.

На другој фотографији се види само платформа, а још су видљиви трагови које је ровер оставио у прашини док је маневрисао.

Трећа фотографија приказује панораму на месту слетања. Иначе, долина Утопија се налази на северној хемисфери Марса. 

Научници се надају да ће „Џуронг“ бити функционалан најмање 90 марсовских дана. Веома је сличан роверима „Спирит“ и „Опортјунити“ које је Америчка свемирска агенција (НАСА) послала на Марс.

Тежак је 240 килограма, а на високом јарболу се налазе камере које бележе снимке и помажу при навигацији. Пет додатних инструмената ће анализирати минералогију локалних стена и опште стање у окружењу, укључујући временске прилике.

Џуронг је опремљен ласером који омогућава приступ хемијском саставу стена, као и радаром који трага за залеђеном водом испод површине.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 23. јун 2021, 06:33) - anonymous [нерегистровани]

Па

ко ово да верује?Ово је неко место у Аризони,какав Марс.

(среда, 16. јун 2021, 04:19) - anonymous [нерегистровани]

9 Devet

Ti si jedini koji komentarises od 9 devet milijardi ljudi za lazni video.

(петак, 11. јун 2021, 22:39) - anonymous [нерегистровани]

Čestitke Kini

Krajnje je vreme da roveri komunističkih zemalja špartaju crvenom planetom :)