Читај ми!

Да ли ће и како „Фејсбук" наставити да ради у Европи

У компанији „Фејсбук" тврде да је, због нових прописа који утичу на начин размене података између ЕУ и САД, доведено у питање функционисање њихове основне мреже и „Инстаграма“ у Европи.

Компанија је 10. септембра поднела документа Високом ирском суду. „Фејсбук" је оспорио прелиминарну наредбу коју је раније овог месеца издао ирски Надзорни орган за заштиту података. 

Комесар за заштиту података запретио је да ће блокирати „Фејсбук" у пребацивању података из ЕУ у САД, а све услед забринутости због приватности.

„У случају да подносилац захтева („Фејсбук") буде подвргнут потпуној суспензији преноса података корисника у САД, пошто сматрамо да је то оно што надлежни надзорни органи предлажу, подносиоцу захтева није јасно како би, у тим околностима, могао да настави да пружа услуге Фејсбука и Инстаграма у ЕУ", изјавила је шефица за заштиту података компаније „Фејсбук" за Ирску, Ивон Кунан, додајући да Фејсбук има 410 милиона активних корисника месечно у Европи.

Из компаније међутим тврде да оваква изјава не представља претњу повлачња са тржишта ЕУ.

„`Фејсбук` не прети повлачењем из Европе. Правни документи поднети ирском Високом суду показују само јасну реалност о томе да се `Фејсбук` и многа друга предузећа, организације и пружаоци услуга, ослањају на пренос података између ЕУ и САД како би функционисао њихов рад", наводи се у саопштењу ПР „Фејсбука".

„Недостатак сигурног, и легалног међународног преноса података, штетиће економији и кочити раст предузећа заснованог на подацима у ЕУ", додаје се у саопштењу.

Vice News, који је добио пуну верзију „Фејсбуковог" саопштења, известио је да се технолошки гигант такође жалио да се према њему поступа неправично, јер ниједна друга америчка технолошка компанија није била на сличној мети надзорног органа.

Прелиминарна наредба службе за мониторинг, довела је у питање то, да ли систем који „Фејсбук" тренутно користи за слање података у САД, има правну снагу по захтеваним стандардима.

Поменути стандард (Standard Contractual Clauses) је у јулу сматран важећим као механизам за пренос података међу државама, након што је ЕУ деактивирала дугогодишњи споразум о преносу података између ЕУ и САД.

Међутим, да би се квалификовале за те стандарде, државе морају да покажу довољно висок ниво заштите приватности података, а забрињава то што се амерички систем надзора података  слабо подудара са високим стандардима ЕУ о приватности.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 27. сеп 2020, 20:15) - vladimir [нерегистровани]

Operacija Halijard

Спашавање савезничких авијатичара

ЦЕЛОВИТА ИСТИНА О СПАШАВАЊУ САВЕЗНИЧКИХ АВИЈАТИЧАРА

У  ЈУГОСЛАВИЈИ ЗА ВРЕМЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

1. Југословенски ратни простор био је покривен енглеским и америчким обавештајцима. По имену и презимену индентификовано је 268 енглеских обавештајаца и 612 америчких припадника ОСС службе (Office of Strategic Services) и око 50 припадника из PWB (англоамеричка служба за пропаганду на Балкану), укупно 930 лица. Обавештајци су деловали углавном у оквиру војних мисија ових земаља код четничког и партизанског покрета. Овај импозантни број указује да су њихове службе  имале апсолутни увид у стање на терену,  однос постојећих снага и деловање ратујућих страна на југословенском простору.

2. Америчке војне мисије код четничког покрета до маја 1944. имале су податке за 29 америчких пилота који су се налазили код четничких јединица. Америчка војна мисија при штабу ген. Михаиловића, предпостављајући да се ради о већем броју оборених чланова посаде образовала је у пролеће 1944. г. штаб од седам американаца, тзв. „Опереативну групу за спасавање ваздушних посада“. Ова група је организовала обнављање и оспособила аеродром код села Прањана и била организатор евакуације. Интензивно су прикупљане ваздухопловне посаде које су биле код четника или скривене код грађана, тако да је од 8-10. августа 1944.г. транспортним авионима евакуисано 225 америчких ваздухопловаца са аеродрома у Прањанима. Концем августа до средине септембра 1944. са овог аеродрома евакуисано је још 95 америчких ваздухопловаца, када је евакуација обустављена због борби које су водиле јединице НОВ и ПОЈ на овом простору са немачким јединицама групације армија „Е“ које су се повлачиле из Грчке. Последња 23 америчка ваздухопловца евакуисана су новембра и децембра 1944. са другог аеродрома. Постоје подаци да је децембарски транспорт од 19 ваздухопловаца одвео тада амерички пуковник а касније генерал Џорџ Крајгер. Према подацима америчке војне мисије четници су спасли укупно 372 америчка авијатичара.

Чињенице показују да сви савезнички чланови ваздухопловних посада нису евакуисани. Ген.Михаиловић је на саслушању изјавио „да су његови неодговорни команданти један број америчких ваздухопловаца предали Немцима у замену за муницију и оружје, а неки су их и убијали због пљачке, као Спасоје Дакић, Воја Бранковић и Душан Радовић“. У Хомољу бригада „Кента“ заклала је два оборена савезничка пилота а четник „Пожаревац“ коме је суђено деведесетих година прошлог века у Зајечару признао је да су између 49 које је заклао била и два савезничка пилота. За све ово постоје докази и сачувани документи.

3. Спашавање савезничких авијатичара од стране НОВ и ПОЈ (партизанских јединица) почело је децембра 1943.г. До краја II светског рата 9. маја 1945.г., јединице народноослободилачког покрета спасиле су и евекуисале 1.585 америчких, 267 енглеских и 1.222 друга савезничка ваздухопловца (Канађана, Француза, Пољака, Југословена, и др.) који су се борили у овим јединицама, односно 3.074 припадника савезничке авијације. Осим ових појединаца спашено је и 215 савезничких авиона (аеродром острва Вис и други) са посадама од 1935 ваздухопловаца што износи 5.009 лица. Сви ови подаци налазе се у Војном архиву Војске Србије и у енглеским и америчким ратним архивима.

Амерички ваздухопловни генерал Ира Икер и Натан Ф.Твајниг (командант 15 америчке ваздухопловне армије) срдачно су се захвалили југословенској држави на спасавању њихових ваздухопловаца. Један број ових ваздухопловаца одликован је југословенским ратним орденима, а многи су објавили своја сећања на дане проведене код партизана и упутили бројне личне захвалнице за спашавање. Не треба заборавити целу истину.
Ово је аутентичан извештај објављен 10.октобра 2010. године од проф. др Миодрага Зечевић
који је и аутор овог текста.
Професор др. Миодраг Зечевић је био директор историјског архива. Нажалост напустио нас је пре неколико година. Из пијетета према овом врсном познаваоцу целовитих догађаја објављујем ово његово историјско сведочење како због садашњих тако и генерација које долазе..

(недеља, 27. сеп 2020, 19:37) - anonymous [нерегистровани]

Fejsbuk

Štetna stvar.

(недеља, 27. сеп 2020, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

flejsbuk

Koga briga obrisao sam nalog na fejsu postali su bezobrazni...

(среда, 23. сеп 2020, 09:39) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

E sad da vidimo kako ce Facebook i Amrer dalje da prisluskuju ceo svet. Oni (Ameri) posto znaju sta SAMI rade svima u svetu, pretpostavljaju (mozda sa pravom) da to isto ili vrlo slicno rade i Rusi i Kinezi, pa zabranjuju Huawei ili izmisljaju Ruske afere da bi mogli "pravno" da ih blokiraju.