Читај ми!

Новог ајфона још нема, али ту је Иос 14 – шта је све другачије

Корисници „Еплових“ уређаја сада могу да преузму „Иос 14“, најновји оперативни систем те компаније који је донео, чини се, никад веће новитете. Искуство коришћења ајфона и ајпеда сада би требало да изгледа потпуно другачије, нарочито јер су омогућене неке опције које су корисници андроида одавно имали.

„Епл“ је представио нове верзије паметног сата и „ајпеда“. Сви жељно ишчекују нови „ајфон“, али ће корисници морати да се стрпе бар до следећег месеца.

Међутим, иако нема новог „ајфона“, можете освежити онај који већ имате, и то бесплатно. Од јуче је доступан нови оперативни систем, такође друго очекивани Иос 14 (iOS 14).

Добра вест је што вам нису потребни најновији модели „ајфона“. Довољно је да имате модел 6S или новији телефон.

Иос 14 има нову опцију која је названа „бибилотека апликација“, што значи да се оне аутоматски организују на почетном екрану и није потребно да листате стране.

Занимљиво је да можете и да откључате аутомобил помоћу „ајфона“ (ипак, за ово је потребно да имате нови модел „бе-ем-веа“).

Које су највеће промене које доноси Иос 14?

Организација главног екрана

Сада главни екран на вашем уређају може да изгледа потпуно другачије. Ту су коначно виџети који се могу поставити између иконица апликација.

Да бисте додали одређени виџет на главни екран, потребно је да задржите прст на екрану и у горњем десном углу изаберете опцију плус. Онда ће вам се приказати сви виџети.

Ту је и Smart Stack који вам приказује све најрелевантније информације током дана, као што су временска прогноза или рута до ваше следеће дестинације.

Мини апликације

„Епл“ нуди једноставнији начин приступа новим апликацијама уз опцију App Clips. То значи да користите само онај део апликације који вам је неопходан у моменту када вам је то неопходно, на пример да наручите храну из неког ресторана. Све је интегрисано са Apple Pay системом.

Опционо, корисници могу да скину пуну, односно стандардну везију апликације из „Еплове“ продавнице.

Новој опцији се приступа скенирањем кода.

Новине код групних четова

Пошто су групе на iMessage све популарније, „Епл“ је радио на њиховом унапређењу. Сада можете да издвојите вама најважније разговоре тако да се они увек налазе у врху листе, а могуће је и да тагујете друге учеснике, слично као у другим популарним апликацијама. Они ће добити нотификацију да су таговани.

Групни разговор сада може да има и заједничку фотографију, а „Еплови“ аватари су обогаћени новим фризурама, могу да носе и маске за лице.

Откључавање аутомобила

„Епл“ је прво имао за циљ да „ајфони“ замене кредитне картице. Сада желе да замене и кључеве од аутомобила. То значи да се телефоном или паметним сатом откључава и покреће аутомобил.

Тренутно, то је могуће само онима који ће имати нови „бе-ем-ве“ серије пет, тако да с те стране ова опција није толико значајна, али се њен значај више огледа у будућности, јер ће се систем сигурно развијати и бити доступан за што више модела.

Нове могућности за „Ер подс“

Од сада биће угодније и коришћење чувених „Еплових“ бежичних слушалица „Ер подс“. Можете на пример, да завршите са слушањем аудио-књиге, и онда да користите други уређај као што је „ајпед“ да гледате неку емисију. Ако вас неко позове, звук се аутоматски пребацује на позив.

Про верзија слушалица имаће звук близак искуству из биоскопа, бар је тако најављено из компаније.

Апликација за превод

Нова апликација за превод може да преведе текст и звук на 11 различитих језика. Нажалост, међу њима није српски. Могућ је превод у реалном времену док двоје људи причају на различитим језицима.

Можемо само да се надамо да ће у будућности бити додат и српски језик, али на основу досадашње политике „Епла“, то се реално не може очекивати у скорије време.

Гледајте видео-клип док радите нешто друго

Једна од ствари које су многи замерали „Еплу“ јесте немогућност опције „слика у слици“, односно гледања видео-снимка док радите нешто друго, што на пример, Андроид корисници одавно могу.

Сада ће критичари „ајфона“ и Иос система имати разлог за критику мање. Иос 14 дозвољава да се гледа видео-снимак или води видео-разговор док се ради нешто друго, нпр. куцају поруке.

Корисници могу и да померају снимак по екрану и нађу му позицију која им одговоара, али и да га потпуно сакрију и наставе да слушају звук, што је згодно за музику или хватање белешки на екранима са мањим моделима.

Нажалост, најчешће се видео-снимци гледају на Јутјубу, али ова опција за сада није могућа директно из апликације. Заправо, морате да отворите снимак у Сафарију, па тек онда да изаберете опцију „слика у слици“.

Још једна ствар која се лако може решити софтверски, и надамо се да ће нека будућа ажурирања то да омогуће.

Слободан екран код долазних позива

Још једна ствар у којој су корисници Андроида уживали а корисници Иоса нису јесте слободан екран приликом долазних позива.

И време је било да, и на „ајфону“, када вас неко зове, у врху екрана имате опције да изабрете да ли ћете да се јавите. За то време нећете бити прекинути у нечему што сте обављали.

Приватност

Једна од најважнијих ствари приликом развоја технологије јесте приватност. У том погледу „Епл“ је урадио много последњих година. И ту се није зауставио.

Сада корисници могу да дозволе апликацијама да имају приступ њиховој оријентационој, а не тачној локацији.

У „Епл“ продавници можете да видите сажетак информација о приватности, пре него што преузмете апликацију. 

број коментара 18 Пошаљи коментар
(субота, 26. сеп 2020, 08:00) - anonymous [нерегистровани]

Re: Т Модел

Možeš li i da ga voziš preko telefona, kao u filmu James Bonda ;)

(субота, 26. сеп 2020, 04:24) - Драган [нерегистровани]

Т Модел

Возим Форда 2018 и могу да упалим ауто, откључам и закључам преко телефона.

(петак, 25. сеп 2020, 17:56) - anonymous [нерегистровани]

Re:@Re:@Re:@Re: @Pametni telefoni

Ti ni sam ne znaš šta si hteo reći, što bi rekao narod, zapetljao si se ko pile u kučine.

(петак, 25. сеп 2020, 17:54) - anonymous [нерегистровани]

Re:@Re:@Re:@Re: @Pametni telefoni

Jednom si Dragojlo, jednom Radojlo, je li u pitanju bivalentna ličnost ili ti je taj Radojlo brat na tetku ?

(петак, 25. сеп 2020, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

Re:@Re:@Re:@Re: @Pametni telefoni

Trud uzalud, što se više trudiš da ispadneš pametan više se ukopavaš, znaš onu narodnu, pametniji si kad ćutiš, pusti telefon da misli umesto tebe :)

(петак, 25. сеп 2020, 17:08) - Dragojlo [нерегистровани]

@Re:@Re:@Re: @Pametni telefoni

Ej prike,cuvacu ja i dalje ovce,sa Nokia pametnim telefonom ili bez njega,ti ces biti predvodnik stada ovaca.Ocito je da sebe smatras sveznacem,ustvari ti nemas pojma o nicem.Nemoj se vise izvlaciti,vrati se na tvoj prvi komentar,on je dokaz da sam u pravu.

(петак, 25. сеп 2020, 13:09) - anonymous [нерегистровани]

Re:@Re:@Re: @Pametni telefoni

Dragojlo, evo sledeća generacija pametnih telefona će moći da otključava auto a ti pričekaj još koju generaciju, onu koja će moći da čuva ovce, da te odmeni :)

(петак, 25. сеп 2020, 12:15) - anonymous [нерегистровани]

Re:@Re:@Re: @Pametni telefoni

Dragojlooo, tvoj način pisanja nesumnjivo potvrđuje da ti je Nokia 3110 statusni simbol, mani se ti pametnih telefona, kako bi se tek sa njim svađao ;)

(четвртак, 24. сеп 2020, 12:26) - Dragojlo [нерегистровани]

@Re:@Re: @Pametni telefoni

Ne radi se o Nokiji 3110 dali je za mene super inteligencija ili nije,vec se radi o tvojem komentaru da su ljudi sve gluplji.Ti znas ko sam ja,super "inteligentni" anonymousu?

(четвртак, 24. сеп 2020, 02:12) - anonymous [нерегистровани]

Re:@Re: @Pametni telefoni

Bolje da se nisi ni trudio, ovako zbog opskurnog vokabulara smo sigurni da je Nokia 3110 za tebe superinteligencija :)