Наса дизајнирала једноставнији и јефтинији респиратор, нуди патент бесплатно

Инжењери Америчке агенције за истраживање свемира (НАСА) осмислили су и направили респиратор, који има много мање делова, јефтин је и лак за производњу, а свој патент нуде бесплатно свима који желе да га производе.

Тим инжењера из Насиног истраживачког центра "Jet Propulsion Laboratory" у Пасадени, у Калифорнији, осмислио је и направио нови респиратор за 37 дана.

Уређај назван "витал" (као акроним од Ventilator Intervention Technology Accessible Locally), има седам пута мање делова од уобичајених респиратора, што га чини једноставнијим за масовну производњу.

Насини администратори рекли су да нуде бесплатно лиценцу како би уређај доспео у болнице што брже.

„Одељења за интензивну негу третирају велики број пацијената оболелих од ковида 19, који захтевају веома динамичне респираторе. Намера нам је да са виталом смањимо шансу да пацијенти доспеју до наредне фазе болести која захтева помоћ напредних респиратора“, каже доктор Џ. Д. Полк, Насин главни здравствени и медицински официр.

Прототип респиратора тестиран је у болници Маунт Синај у Њујорку, где се показао одлично.

Тим је поднео захтев за одобравање коришћења америчкој Агенцији за храну и лекове, а очекује се да у наредних 48 часова добије зелено светло.

Импровизовани делови

Како би избегли ремећење производног процеса уобичајених респиратора, Насини инжењери одлучили су се за дизајн који користи другачије делове и има их много мање.

„То су делови које користе друге индустрије у производњи својих производа, а сада могу и да имају другачију примену“, навео је Дејв Галагер, један од директора "Jet Propulsion Laboratory".

Тиме ће, како се надају, произвођачи моћи да производе ове уређаје без ремећења производње уобичајених респиратора.

„Не користи делове које би иначе нашли у респираторима. Скоро 700 делова се уопште не користи у нашем респиратору, што значи да неће реметити производњу и сировински ланац уобичајених респиратора“, наводе из тима.

Иако није речено колика би тачна цена била, Галагер процењује да би нови респиратор коштао око 2.000 до 3.000 долара. Поређења ради, „Џенерал моторс“ производи лоу-кост респираторе за 16.000 долара по комаду.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 26. апр 2020, 23:43) - boki [нерегистровани]

badava im sve

ma koliko da su jeftini ništa od toga neće stići do običnog naroda u tom nemilosrdnom društvu.

(субота, 25. апр 2020, 20:08) - Bringmiham [нерегистровани]

Bringmiham

Ima 10000000 losijih inzinjera od mene po celom svetu sto je vrlo cudno kao da neko vodi Politiku protiv mene

(субота, 25. апр 2020, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

Glavni inzenjer zavrsio ETF u Beogradu

Da se zna da je jedan od inzenjera inzenjer Leon Alkalai Beogradjanin, zavrsio je ETF u Beogradu.