Три прототипа алтернативног респиратора стижу из Крагујевца

Најтраженији производ у целом свету ових дана су респиратори. Како је до њих готово немогуће доћи, научници траже алтернативно решење за помоћ пацијентима оболелим од Ковида-19. Тим стручњака Факултета инжењерских наука у Крагујевцу и Института за материјале и заваривање „Мајнд групе“ у Србији, направили су три прототипа нових респиратора.

Уређај који може да спасе живот – алтернативни респиратор снабдева пацијенте кисеоником и на основу унетих параметара, механички амбулантни балон ради самостално. Идеја је била да се у кратком року  осмисле једноставни, преносиви уређаји који могу да пруже помоћ великом броју болесника.

„Направили смо три прототип верзије аутоматизованог мануелног упумпавања и испумпавања ваздуха у тело болесника које могу да замене медицинско особље“, каже Драган Станојевић из „Мајнд групе“ у Крагујевцу.

На тај начин растеретили би се болнички респиратори неопходни за негу пацијената са тежом клиничком сликом. У случају да их не буде било довољно, алтернативни уређај је решење за болеснике са блажим симптомима.

„Могуће су све модификације на њему, прилагођавање у зависности од потреба стварних и пацијената и њихове клиничке слике. Друга велика предност јесте брзина израде. Дакле, уређај се може радити и на си-ен-си машини и на 3-Д штампачу“, истиче Андреја Радовановић из „Мајнд групе“.

Праве се од медицинског челика, плексигласа и пластике и имају основне функције, као конвенционални респиратори. Тим крагујевачких научника ради на њиховом усавршавању, како би их што више приближили захтеваним стандардима.

„То значи да параметре који могу да се преузму од пацијента и од процеса који се дешава, повратним путем вратимо у контролу оваквог уређаја, чиме он постаје паметнији и много бољи за употребу на пацијентима“, каже проф. др Ненад Грујовић са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу.

Нови респиратори направљени у Крагујевцу, уз консултацију са лекарима, одмах могу да се ставе у функцију. Научници кажу, да би са већим бројем 3-Д штампача свакодневно могли да ураде серију јефтиних, а ефикасних уређаја, неопходних нашем здравству.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 07. апр 2020, 12:12) - anonymous [нерегистровани]

Pametnjakovići

Uuuu bre kolko na forumu pametnjakovića. Pa ne blebećite dzabe ovde pametnjakovići. Pokažite se na delu.

(уторак, 07. апр 2020, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

Ei Niš

Valjalo bi pitati za pomoć Elektronsku Industriju Niš oni su prozvodili te respiratore i ostalu medicinsku opremu. Koliko se sećam nije problem bio upumpavati vazduh već da se ne ošteti plućno stablo.

(уторак, 07. апр 2020, 07:23) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Svaka cast prof. Grujovicu. Covek koji uvek nadje resenje! Bravo!

(уторак, 07. апр 2020, 05:30) - anonymous [нерегистровани]

Cipovi

Arduino je mislim zabranio da se njegovi cipovi koriste u uredjajima od kojih zavisi zivot. To jest u slucaju kvara oni nece snositi posledice. Predlog moj je da se napravi rezervni sistem koji ce da prwpozna kvar i da oglasi alarm a da u isto vreme nastavi da radi taj rezervni..

(уторак, 07. апр 2020, 05:27) - anonymous [нерегистровани]

Cekajte malo

Sa time samo upumpavate vazduh u organizam? Treba vam nesto da popravi donji pik pri disanju...

(понедељак, 06. апр 2020, 23:27) - anonymous [нерегистровани]

Pomoci

Sada je trenutak da se pomogne istrazivacima
Ovo je odlicno resenje za blaze klinicke slike.
Ne cekajmo, pomozimo ! Zbog svih nsas

(понедељак, 06. апр 2020, 20:44) - Natasa Beograd [нерегистровани]

Podrska

Ovo je sjajno resenje . Uostalom, sve he napisano.
Valjalo bi pomoci istrazivacima !!!!
Nadam se da ce nadlezni videti ovo .

(понедељак, 06. апр 2020, 18:24) - anonymous [нерегистровани]

Lepo

Ima Jos uvek pametnih ljudi u Srbiji I treba ih podrzati.Drzava da I'm pomogne oko boljeg prostora I da pomogne oko uredjaja da uvecaju proizvodnju.Nece biti Samo korone Kao sto vidimo u proseku od 8-10 godina imamo stalne virusne udare a u slucaju opsteg rata Koji jako zlo smesi mozemo spasiti naciju a I pomoci drugima Kojima CE biti potrebne.Bice Jos virusa pa ulozimo u nesto pametno

(понедељак, 06. апр 2020, 17:29) - Zoran Beograd [нерегистровани]

Sjajno

Čestitke naucnicima. Ovo bi moglo dosta da nam olaksa trenutnu situaciju.
Nadam se, da ce se naci način da dobiju vise 3d štampača.