„Зелена“ ветротурбина у Шпанији подиже еколошке стандарде

Зелена револуција све више хвата залет. У Шпанији је дизајнирана посебна ветротурбина, која омогућава брже, ефикасније и јефтиније инсталирање у морском окружењу, тврде њени творци – програмери и инжењери.

Изгледа као обична морска ветрењача. Али није. Већ производи енергију за 5.000 домаћинстава у Лас Палмасу на Канарима.

Налази се на само пола сата бродом од главне луке острва. За њено постављане биле су потребне скоро четири године. Тренутно, има снагу од пет мегавата. Посебном је чини начин на који је изграђена и постављена.

Бетонска база и кула изграђени су на обали. Платформу су затим одвукли теретни бродови. Коначно, постављена је на дубину од 30 метара. Темељ је напуњен морском водом. Делови куле направљени су телескопски.

„Овај прототип има два велика система. Један је доња платформа за темеље која омогућава баласт система на морском дну. Други је његов систем за аутоматско подизање. Омогућује телескопско извлачење куле и турбина до крајњег положаја“, каже инжењер Хуан Мануел Санчез.

Према произвођачима, трошкови инсталације смањени су за 35 процената у поређењу с трошковима уобичајене ветрењаче на мору, за које се темељи, торањ, турбине и лопатице састављају на крајњој локацији.

Истраживачи кажу да су радови на одржавању стандардни. Цео систем замишљен је тако да се лако повећа до далеко снажнијих турбина, до 12 мегавата, које ће ускоро изаћи на тржиште.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 01. мар 2020, 12:05) - anonymous [нерегистровани]

xz

Solarne ploce po svim krovovima na drzavnim istitucijam, i eto ustede, samonapajanje. postavite po kasarnama, bolnicama, opstinama, pa koliko se napravi napravi energije.

(четвртак, 27. феб 2020, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

mikica

Samo sirite gluposti. Kakve zelene turbinne? Reciklaza stakloplastike od krila vetrogeneratora nije resen problem. Menjaju se na svakih 20 godina i nema ko da radi to.