Биогориво будућности – пун резервоар алги

За испитивање горива из морских алги, које научници називају биогоривом треће генерације, користи се обичан аутомобил.

Показало се да алге могу да буду одржива алтернатива фосилним горивима, јер алге током раста извлаче угљен-диоксид из атмосфере. Десет одсто резервоара тест-аутомобила пуни се морским горивом, остатак бензином.

„Меримо уљен-моноксид, угљен-диоксид и нитроген-оксид. Емисије које смо добили од горива из морских алги су на потпуно истом нивоу као и оно што добијамо из горива са пумпе“, наводи механички инжењер Стен Франдсен.

Истраживачи планирају да повећају део морског горива, уверени да ће човечанство у наредним годинама морати да пређе на биогорива. Морска алга је одржива. Расте свуда, потребно јој је само сунце и море, које покрива две трећине наше планете.

За њено узгајање није потребно обрадиво земљиште, ђубриво ни слатка вода.

Ипак, својеврстан изазов европског истраживачког пројекта је како произвести ново гориво у индустријским размерама.

„Када смо пре неколико година започели с пројектом, радили смо с квадратним метрима. Данас радимо хектаре, а у скоријој будућности идемо на квадратне километре. Данас је цена биогорива на бази морских алги превисока, вероватно сто пута скупља од обичног горива. Али, ускоро, цене ће пасти, и постаћемо конкурентни традиционалним горивима“, истиче хемијски координатор пројекта, Берт Гроенендал.

Научници процењују да ће технологија буде профитабилна у врло великом обиму за око 25 година.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 21:56) - anonymous [нерегистровани]

aaa

...ali šta je sa onim našim domaćim naučnim projektom goriva na bazi algi, što je finansirao NATO?

(четвртак, 20. феб 2020, 10:42) - Патриот [нерегистровани]

Далеко им лепа кућа!

Морске алге имају изузетно велику улогу у одржавању равнотеже гасова у нашој атмосфери, а посебно у стварању кисоника, много већу од наших шума. Уколико "научници" и ту гурну свој нос и поремете тај изванредан систем, црно нам се пише. Нико паметан неће заклати гуску која носи златна јаја да би нахранио гладну породицу, а уништавањем ових алги се управо то чини. Неко ће рећи да оне стално расту, да то је тачно, и шуме стално расту и обнављају се, али колико смо ми спремни да их уништавамо толико оне не могу да надокнаде штету. Тако ће бити и са морским алгама...