"Фејсбук" лансира нову криптовалуту

Наредне године на тржиште криптовалута ући ће и „Фејсбук“, који планира да примени дигитални платежни систем у неколико десетина земаља у првом кварталу 2020. године.

Пробни период нове криптовалуте, која се интерно назива Глобал којн, требало би да почне крајем ове године.

„Фејсбук“ жели да створи дигиталну валуту која ће обезбедити корисницима приступачан и сигуран начин да плаћају, без обзира да ли имају рачун у банци.

Технолошки џин обелоданиће више детаља током лета, а Би-Би-Си преноси да су стручњаци компаније већ разговарали са гувернером Централне банке Енглеске, Марком Карнијем, као и са људима из Трезора САД.

„Фејсбук“ је такође у преговорима са фирмама за трансфер новца, попут „Вестерн јуниона“, како би омогућио људима без банковних рачуна да шаљу и примају њову валуту.

Тиме се, како наводи Би-Би-Си, „Фејсбук“ нада да ће пореметити постојеће мреже рушећи финансијске препреке, такмичећи се са банкама и смањујући трошкова корисницима.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 25. мај 2019, 15:24) - anonymous [нерегистровани]

vuk

Mnogi koncepti se menjaju. Banke nisu postojale oduvek, cak ni novac nije postojao oduvek. Kompanije poput Fejsbuka odavno su prevazisle drzave i po bogatstvu i po uticaju na citav globalni poredak. Digitalne valute zaobilaze citav bankarski sistem,samim tim i placanje usluga, ali i kontolu prihoda.Nije Fejsbuk naivan.

(петак, 24. мај 2019, 15:50) - Маторац [нерегистровани]

Питање

На шта ће све то да личи: "...како би омогућио људима без банковних рачуна да шаљу и примају нову валуту." Морам поново да прочитам књигу Момора Булатовића "Невидљиви ланци".