Не морате да куцате, само смислите!

Јужнокорејски електронски гигант „Самсунг“, заједно са групом америчких истраживача, ради на систему за управљање таблет уређајима уз помоћ мисли. Сарадња је већ дала резултате – само се концентришете и можете покренути одређену апликацију, упутити позив или изабрати песму са листе.

Упркос томе што џедајске телепатске моћи привлачења објеката и утицања на мисли противника делују као научна фантастика, напори и успех људи из компаније „Самсунг" показују да и нисмо толико далеко од тренутка када ћемо, бар за почетак, мислима моћи да пуштамо омиљену музику или да покрећемо одређену апликацију на рачунару.

Истина, није баш тако сјајно попут Оби-Ван Кенобија кад привлачи своју светлосну сабљу или Јоде када „гађа" са императора Палпатина огромним седиштима у парламенту Федерације, али свакако је реч о великом напретку на пољу развоја нових технологија.

Наиме, стручњаци јужнокорејског гиганта раде на систему за управљање таблет уређајима уз помоћ мисли. У сарадњи са научницима са Универзитета у Тексасу направили су кацигу са пријемницима за ЕЕГ (електроенцефалографију).

Први обављени тестови омогућили су контролу „Самсунговог" таблета „галакси таб 10.1" уз помоћ електричних импулса мозга.

Ти тестови показали су да је и мислима могуће покренути одређену апликацију, одабрати контакт, упутити позив или изабрати одређену песму са листе.

То би, како сматрају челници „Самсунга", могло да омогући особама са посебним потребама да користе своје мобилне уређаје на прилагођенији начин.

Контрола мобилних уређаја и рачунара на даљину и мислима није новина, али је „Самсунг" први произвођач таблета и смартфона који се конкретно ангажовао на истраживању у вези са том проблематиком.

Биће, свакако, потребно више година да јужнокорејска компанија довољно развије своју технологију да би могла да је понуди већем броју људи, али видео-приказ система објављен на веб сајту научног часописа Mit Tehnology review обећава.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2013, 08:39) - Brčko [нерегистровани]

Kabina

To je t ... Još samo nedostaje kabina u koju treba stavljati ljude čim se rode, priključiti ih ovom kacigom na program i neka ne mrdaju ! Ionako je sve iluzija ...

(уторак, 23. апр 2013, 08:26) - anonymous [нерегистровани]

Buducnost je tu

Treba ulagati u razvoj tehnologija, istrazivanja, patente. E jos kada bi i covek mentalno bio na nivou koji odgovara razvoju tehnologije bilo bi super. Tehnologija vrtoglavo napreduje, ali covek kao socioloska pojava idalje zaostaje.

(понедељак, 22. апр 2013, 21:29) - anonymous [нерегистровани]

ne ne

a sto odma osudjuses nesto o cemu nemas pojma, saznaj malo iz nekih izvora da li steti zdravlju, a uostalom niko ti ne drzi pusku nad glavom i tera te da koristis to!

(понедељак, 22. апр 2013, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

Da da

Sve se vise priblizavaju mozgu sa bezicnom tehnologijom, a o posljedicama za zdravlje, ma ko te pita.

(понедељак, 22. апр 2013, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

Prilika

Ovo će biti prilika mnogima da misle po prvi put u životu.

(понедељак, 22. апр 2013, 19:33) - Nik [нерегистровани]

: )))

Slatko me nasmeja...

(понедељак, 22. апр 2013, 19:20) - anonymous [нерегистровани]

I sunce ti poljubim

Na sta ovo lici... koncentracijo eve me.

(понедељак, 22. апр 2013, 16:59) - Dejan [нерегистровани]

bolje ne

Kad bi moja spravica znala šta joj ponekad mislim ona bi se samouništila

(понедељак, 22. апр 2013, 16:50) - anonymous [нерегистровани]

fb

opa gangnam style