Читај ми!

"Тимочка лира" Анђели Ђокић

У оквиру фестивала културе младих Србије у Књажевцу за најбољег песника до 30 година старости проглашена је Анђела Ђокић из Београда.

Признање Радио Београда 2 "Тимочка лира" на 60. Фестивалу културе младих Србије у Књажевцу после финалне песничке вечери, додељено је Анђели Ђокић (28) из Београда, за песму "Мирна ноћ у Улици краљице Наталије".

Жири је радио у саставу Стана Динић Скочајић (председница), Обрен Ристић и Соња Миловановић.

У образложењу жирија, који је одлуку о награди донео једногласно, истиче се да победничку песму одликује кратка форма, језгровит израз и ефектна песничка слика, изграђена на јаким а истовремено и суптилним контрастима.

"Филигранска умешност у необичности детаља отвара значење песме на више равни, а посебно је значајна функција наслова, који са текстом песме чини нераскидиву целину", наводи се у саопштењу жирија.

Анђела је студирала скандинавске језике и књижевности на универзитетима у Београду, Агдеру и Хелсинкију, предаје норвешки језик и бави се превођењем. Пише књижевне приказе за неколико интернет портала, а следеће године, као део награде "Тимочка лира", Радио Београд 2 објавиће јој прву песничку књигу.

Међу десеторо финалиста, издвојиле су се и Слађана Бажалац (29) из Краљева, која је добила другу награду за песму "Демистификација" у којој је жири посебно подвукао изузетну успелост у обради теме запоседнутости, као и Тијана Саватић (27) из Панчева која је за необичност песничке слике у песми "Кавказ" понела трећу награду.

Све три награђене песме показују спој даровитости и промишљености, песнички сензибилитет али и рад на тексту.

Књажевачкој публици су представљене и књиге добитника "Тимочке лире" за две претходне године – збирке Саре Станојевић, "Неколико огромних топлина" и Ивана Маринковића "Спомен парк".