Читај ми!

Шта имају заједничко панк, графика и династија Обреновић

Професор Факултета ликовних уметности Александар Лека Младеновић, графичар и сликар, тренутно излаже на три локације у Београду, а изложба носи назив „Највећи хитови и промашаји – 30 година уметничке графике“.

Изложба професора Младеновића, Највећи хитови и промашаји – 30 година уметничке графике може се видети у три галерије у Београду: Факултету ликовних уметности, галерији „Излог“ факултета и Галерији Центра за графику.

Гостујући у Београдској хроници професор Александар Младеновић напомиње да је уметност као и живот, синусоида која иде горе, доле. Сматра да је хвалисање питање доброг укуса, зато оставља публици да процени шта је од изложених радова успех, а шта промашај.

„Добио сам јако леп комплимент од бивше студенткиње. У књизи утисака је написала 'Кидате, професоре'. Мени је то довољно за успех“, каже гост Београдске хронике.

Признаје да му је било тешко да спозна шта му је током каријере био промашај јер му се мишљење мења периодично. Тако да за нешто што је мислио да је сјајно урадио, сутрадан мења мишљење и обрнуто.

„Критика је нешто што је неопходно уметнику како би се развијао, а с друге стране, потребан му је и его, јер ако не мисли да је добар у томе, тешко да би наставио да ради“, додаје.

Панк поништава границу између извођача и публике

Панк је настао пре око 45 година и како наглашава Лека Младеновић, то је покрет који је настао као нешто спонтано. Група индивидуа се окупила око креативне идеје да се поништи та граница између извођача и публике, издавача и читаоца. Тако да на неки најдемократичнији начин, са најјефтинијим средствима, панк је постао близак ширем спектру публике. Оно што панк и даље држи у животу је дух немирења са нечим што је устаљено.

„Ја сада видим да млади читају панк на сасвим други начин, али се задржава тај неки рукопис субкултуре, графита и тако даље“, додаје професор Младеновић.

Покушао је и беџеве да отргне од заборава јер су по његовом мишљењу они симбол панка. Беџ је био питање става. Беџ се носио да би се слала порука шта волиш да слушаш. Осим тога, и слоган оснивача фирме из Лондона је био „Слика као вирус“. То је била метафора да је беџ слика која преноси поруку, а није модни детаљ.

Каква је веза између династије Обреновић и панка

У контексту историје Обреновићи су јако кратко били на сцени, неких 75 година. То је један бљесак у читавој српској историји, а за то време су направили неке турбулентне промене које су биле универзалне, сматра гост Београдске хронике.

„Кнез Михаило је као саветнике имао револуционаре, Гарибалдија, Мацинија. Кнез Милош се облачио у аустругарску униформу кад иде у Беч, а стављао турбан кад иде код султана у Истамбул. Тако да ту видим једну велику креативност и бљесак неког бунта са резултатом као што је и панк донео неке резултате у популарној култури“, сматра гост Ане Манојловић.