Читај ми!

Лутају, путују и уче – не само патуљци већ и млади читаоци

Писац је на правом путу ако истрајава у љубави и брижности за непознато дете које ће узети књигу са полице, не намеће своје мишљење, негује језик и пише књиге које инспиришу, верује Гордана Малетић.

Истине о животу и свету који нас окружује могу се сасвим разговетно чути и од баштенских патуљака, уверава нас Гордана Малетић. У њеној књизи они нису само украси већ живахна племенита мајушна бића бритког ума.

Мистериозно нестају, лутају али се и враћају у врт и уносе пометњу у живот једне девојчице, њене породице и пријатеља.

"Мислим да нам је неопходно да имамо ту неку лепу једноставност која карактерише у ствари књижевност за децу, а истовремено мора се бити разумљив, и то је оно на чему данас највише истрајавам, осим тога да морамо превасходно бити занимљиви и имати неке лепе, интересантне и добре теме", рекла је Гордана Малетић.

Лутају, путују и уче, не само јунаци књиге већ и млади читаоци.

Жири дечје критике каже, између осталог, да књига пружа прилику да прочитају о многим занимљивим авантурама. Свиђа има се што су патуљци домишљати и паметни и препоручују свој деци света.

Читајући својеврсну детективску причу, деца запажају моћ природе, важност блискости и повезаности са сваким бићем у свету у којем живе.

"У некој својој дубини има и неке поруке о томе да нам је важно да се читавог живота учимо, да нам је битно читање, да нам је битна башта која симболише сам живот и тај неки проток времена", рекла је Гордана Малетић.

Није јој први пут да је деца награде "Доситејевим пером" и врло је на то поносна.

Награду "Невен" сваки писац прижељкује и ишчекује. Обе су јој важне и потврђују да иде правим путем, увек у сусрет бићу младог читаоца.