Мишел Онфре: Јудеохришћанска цивилизација је на издисају

Бунтовник са јаким логичким инстинктом, Мишел Онфре, слови за једног од најпознатијих и најпровокантнијих француских филозофа. За себе воли да каже да је филозоф хедонизма, левичар, атеиста, анархиста или, кратко, интелектуалац у отпору, јер "моћ је свуда, не само у идеолошким апаратима државе". А те микромоћи, ти микрофашизми, позивају на микроотпоре свуда где се појаве, бележи у "Моћи постојања".

Онфреово дело броји готово стотину наслова, од којих су неки постали светски бестселери – Атеолошка расправа, Моћ постојања или Хедонистички манифест, Контраисторија филозофије, Сумрак идола или фројдовске афабулације, Кратка енциклопедија света...

"Вест о затварању граница због вируса корона затекао ме је на Мартинику. Наиме, после блажег можданог удара који сам имао пре две године и због мучних главобоља, зими одлазим на Мартиник, како бих се склонио од хладне и ветровите нормандијске зиме. Стигао сам 10. марта у Сен Пјер, где сам радио и дању и ноћу – читао, писао, јео лагану храну и спавао. У Француску сам се вратио последњим летом 24. марта. Наредни лет је био најављен за јун, али пошто сам понео књиге само за месец дана рада, а не за три или четири месеца, морао сам да се вратим", каже филозоф Мишел Онфре у ексклузивном разговору за РТС. 

Уједињена Европа постала је Европа затворених граница: економских, здравствених, политичких, хуманистичких... Шта то видимо данас?

– Данас видимо, и то у невероватним размерама, урушавање европских постулата сходно којима треба мрзети сувереност народа у корист мастрихтске Европе која полаже право да носи све одлике државе: заставу, монету, химну, закон, устав, итд. Али та Европа пала је пред првим вирусом. Свака држава повлачи се у свој кутак попут пацова који су напустили брод који тоне. Италију, која бележи већи број умрлих него Кина, препустили су својој судбини; Чешка краде маске које, преко њене територије, Кина шаље Италији; Немачка води своју политику; Француска оклева и покушава оно што може у овом хаосу, чак тражи помоћ од... Швајцарске! То је доказ да таква Европа постоји само зарад заједничког тржишта: кад више нема ничег за продају, сви пакују кофере.

Године 2017. објавили сте Декаденцију, други том Кратке енциклопедије света. Поднаслов је Од Исуса до Бин Ладена или Живот и смрт Запада. Пишете о јудеохришћанској цивилизацији која је на издисају... Да ли можемо рећи у ком тренутку је почео суноврат Европе и како би могао да изгледа свет "дан после"?

– Цивилизација се рађа, живи и умире баш као и све друго: од вируса који нас је затекао, преко људи и животиња, па све до светова: све живи, а затим умире. И цивилизације подлежу истој логици. Асирски храмови, египатске пирамиде, грчка агора, римски форум... све то нам сведочи како се цивилизације рађају, постају моћне, живе, а затим се урушавају и нестају.

Јудеохришћанска цивилизација постоји готово 2000 година. Сад је на издисају. Не постоји један разлог који доводи до краја одређене цивилизације. Реч је, заправо, о читавом низу испреплетаних догађаја који доводе до краја. У том сплету дешавања, једна епидемија као ова изазвана вирусом корона може да одигра пресудну улогу. Будућност ће нам, уосталом, ускоро то и сама казати...

Како гледате на свет, затворени између четири зида своје радне собе?

– Све оно за шта је човек способан пренаглашено је: и оно добро и оно лоше. Лоше? Крађа маски и медицинског материјала, црно тржиште које препродаје крадену робу, анонимна писма која медицинским радницима шаљу њихови суседи у којима им предлажу да се преселе или да паркирају својe аутомобиле негде другде, цинизам владајућих 'елита' ‒ политиканата и новинара, колумниста и медијских лекара који говоре све и свашта, пренебрегавајући последице својих речи...

А оно најбоље? Лекари, медицинско особље, и сви они који брину о нама ‒ те мале вредне руке са малим платама које одржавају Француску у животу – касирке и достављачи, возачи и пекари, ђубретари, сељаци, продавци... Ти отмени и достојанствени људи се не буне и раде свој посао, док свој живот излажу болести и смрти.

Влада, како се и могло претпоставити, доноси законе који ограничавају слободе. Због тога позивају на национално уједињење, док су се гласноговорници опозиције, изгледа, затворили у своје викендице где лагодно живе. Што се мене тиче, настављам да радим као и до сада. Посао филозофа, по дефиницији, подразумева и доста седења. Ипак, сад седим више него раније...

Какав савет бисте, у овој ситуацији, могли да поделите са вашим српским читаоцима?

– Треба увек бити заокупљен нечим, радити, деловати тако да наша воља никад не буде без циља – јер то је дефиниција досаде код Шопенхауера. Учити страни језик, писати људима које волимо говорећи им да их волимо, упустити се у свет који не познајемо – у античку филозофију, немачку оперу, италијански филм... А тих светова је много!

број коментара 13 Пошаљи коментар
(уторак, 31. мар 2020, 17:26) - anonymous [нерегистровани]

Касниш 200 година

Е мој филозофе, нису те још обавестили да се Француска са ,,јудеохришћанством" обрачунала још пре више од 200 година. Тада су поупадали у цркве и оргијали голи у њима, а претходну цивилизацију послали у прошлост.

(уторак, 31. мар 2020, 07:40) - anonymous [нерегистровани]

xz

Sami sebe unistavamo.

(понедељак, 30. мар 2020, 23:52) - Neda Đenisijević [нерегистровани]

Senzacionalistički naslov sa suštinom u sledećem:

Intervju ukratko:

1. Evropa – kad više nema ničeg za prodaju, svi pakuju kofere.

2. Lekari, medicinsko osoblje... kasirke i dostavljači, vozači i pekari, đubretari, seljaci, prodavci... Ti otmeni i dostojanstveni ljudi se ne bune i rade svoj posao, dok svoj život izlažu bolesti i smrti.

3. Treba uvek biti zaokupljen nečim, raditi, delovati tako da naša volja nikad ne bude bez cilja

(понедељак, 30. мар 2020, 22:19) - ZVM [нерегистровани]

Sumrak civilizacije

Delim stavove i misljenja koje je Misel Onfre izneo o stanju savremene zapadnoevropske civilizacije u predvorju njenog laganog "sunovrata", nakon dvehiljadegodisnjeg opstajanja..
U inspirativnom intervjuu, autorka je koz suptilnu formu dijaloga navela Onfrea da "ogoli" ono cemu izgleda postajemo svedoci i neposredni akteri :laganom nestajanju nase civilizacije.

(понедељак, 30. мар 2020, 21:58) - Vrag Naroda [нерегистровани]

*amerika i engleska bice zemlja prioleterska*

Sta ako u predstojecem *mase proletera* odluce da izvedu kontrarevoluciju, razracunaju se sa ljudozderskim marksizmom , postanu hipici i tripuju boga od prirode?

(понедељак, 30. мар 2020, 18:59) - Sanja [нерегистровани]

Odlično

Odličan intervju . Trebalo.bi više tekstova iz kulture u ova koronska vremena

(понедељак, 30. мар 2020, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

U pravu je.

Covek je veliki intelektualac, steta sto vecina koja komentarise ne doseze dalje od naslova njegovih dela pa ne uspeva u to i da se uveri.

(понедељак, 30. мар 2020, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

Шта год

Француз само своје декадентно друштво види као хришћанску цивилизацију.Та Европа, меканих мушкараца који једу и спавају и жена које нису женствене јесте на издисају. Чуј филозофија хедонизма.

(понедељак, 30. мар 2020, 14:57) - anonymous [нерегистровани]

ljudska murdrost

kod Boga je glupost.
Na pitanja o situaciji koja menja način života,ne može da odgovori ovaj filozof.
Odgovor može dati samo onaj koji je ispunjen Duhom Svetim.Čovek,telesan nije u stanju da razume Plan Božiji,za razliku od duhovnog čoveka koji se poistovetio s Hristom u smrti i uskrsnuću,i svu nadu svoju polaže u život večni.Ovde smo samo prolazni i privremeni putnici na putu Slave ili osude,već prema veri u Isusa.

(понедељак, 30. мар 2020, 13:07) - anonymous [нерегистровани]

čitajte,sada ima vremena

Čovek je apsolutno u pravu.Čitajte sadržaj a ne naslov (koji se u tekstu pominje samo u jednoj rečenici) i nigde nije pomenuo Boga.Zar je bog samo kod hrišćana?I napravite razliku (što bi rekao pokojni profesor Vladeta Jerotić) između verujućeg, pobožnog i religioznog čoveka.Ovaj filozof, Onfre, je pomenuo samo civilizaciju a ne Isusa.