Читај ми!

„Пер Гинт у краљевству тролова“ – премијера Малог позоришта „Душко Радовић“

Мало позориште „Душко Радовић“ за најмлађе је приредило премијеру „Пер Гинт у краљевству тролова“. Мотиви драма Хенрика Ибзена о људској одговорности и троловима послужили су Ђорђу Косићу да створи ово маштовито дело које је Исидора Гонцић као редитељ преточила у поучну позоришну магију.

Прича о одрастању, смеху, храни, спавању, хигијени, игри. О захтевима родитеља и дечјој непослушности. Пер Гинт у краљевству тролова најмлађу публику учи животним правилима.

„Хтела сам да покажем да у ствари су примамљиве ствари које су безобразне, ајде да кажем да радимо све што желимо, да нам нико не даје неке одредбе или обавезе. Моја идеја је била и да их прикажем да буду и примамљиве а исто тако да некако докажемо да то није уопште добро“, наводи редитељка Исидора Гонцић.

Преко мора и седам гора и исто толико снова, ноћних мора скривен је двор који смрди као твор. У њему живе тролови, блиски рођаци наших баба-рога. У једном сну у том двору се нађе неваљали дечак Пер Гинт.

„Један непослушан син који неће да слуша своју маму. Не жели да прати њене савете да једе здраво, да спава, неће да се купа, неће да сече нокте. Њему се у сну остварује све што је желео. Улази у царство тролова и на крају схвата да то што је он желео и није тако добро“, објашњава глумац Ђорђе Стојковић.

„Тролови су једна овако мала слатка мало и гадна бића која имају јако лоше навике. Тролићи су бића која уживају у прљавштини, ружним навикама и ружним манирима“, наглашава глумица Катарина Димитријевић.

Мали занимљив троловски речник чине чудне речи, пападаћ, жбађ, фрцокла, али их најмлађа публика брзо усвоји певајући сонгове са тролићима. Интерактивност представе, маштовито осмишљене лутке и костими, дивна глумачка игра позивница су за публику.