Читај ми!

Изложба стрипа у Лесковцу – историја ослобођена стереотипа спаја

После Брашова, Тиране и Брисела у Лесковцу је отворена изложба стрипа "Can for Balkans" која се реализује уз подршку Европске уније кроз програм Креативна Европа. Ово је, по мишљењу организатора, тренутно једна од најважнијих изложби на Балкану која показује да историја ослобођена стереотипа кроз девету уметност може да спаја народе у региону.

Стрип и историја. Историја као инпирација, стрип као девета уметност која спаја. Изложба "Can for Balkans" после Румуније у Регионалном музеју у Брешову и Националном историјском музеју у Тирани и музеју стрипа у Бриселу у холу Лесковачког културног центра као део програма 25. Балканске смотре младих стрип аутора.

Сем награђених радова на великом интернационалном конкурсу Балкан кроз историју, изложба доноси и детељан дигиталан преглед историсјког стрипа у Србији, Румунији, Албанији и Македонији.

"То је био заправо циљ овог пројекта да ми на Балкану можемо неке креативне мостове да урадимо градећи баш историсјке стрипове, али оне који су ослободјени клишеа и стереотипа", рекао је Марко Стојановић из лесковачке школе стрипа „Никола Митровић Кокан".

"Can for Balkans" је пројекат стварања мреже историјског стрипа на Балкану и реализује се уз подршку Европске уније кроз програм Креативна Европа.

"Историјски стрип је био на расксници историје, уметности и пропаганде. Ова изложба показује да можемо да наставимо задржаваши оно најбоље – историју и уметност, а без пропаганде", навео је Николај Пепене, директор Регионалног музеја у Брешову, вођа пројекта.

"Овај пројекат има у свом називу реч може. И ово је начин да ми кроз стрип, кроз уметност, градимо једну нову заједничку будућност", напоменуо је Доријан Кочи, директор Националног историјског музеја у Тирани.

Ову изложбу је за 17 дана у музеју стрипа у Бриселу, као највећем центру девете уметности у свету, видело више од 30.000 посетилаца, а први пут је у овако важној инстутуцији представљен и српски стрип и његова богата историја.

Окупљени стрип цртачи из региона одржали и Отворени атеље студентима Академије струковних студија Јужна Србија одсека за индустријски дизајн, који су из прве руке могли да виде цртачке и сликарске технике најпознатијих стрип мајстора на Балкану.