Oko magazin- Olimpijski snovi Viktora Orbana

Zašto Istočna Evropa ne može da dobije ni ono što joj po pravilima sleduje a pogotovo organizaciju Olimpijskih igara?

Mađarski Putin, kako neki zovu Viktora Orbana, vlada svojom zemljom po uzoru na predsednika Rusije; u Mađarskoj je stvorio jedinstvenu ekonomsku politiku - takozvanu orbanomiju; prvi je digao zid protiv migranata, danas mnogi u Evropi priznaju da je to bila avangarda. Mađarski car, kako ga opozicija ironično zove, sada hoće i olimpijsku baklju u svojoj zemlji. Pre nekoliko dana i u Beogradu je od Srbije zatražio podršku kako bi 2024. Letnje Olimpijske igre bile održane u Budimpešti.

Ukoliko Orban uspe u svojoj zamisli, Budimpešta će biti jedini grad iz Istočne Evrope koji je ikada organizovao Letnje Olimpijske igre. Ne računajući Moskvu 80-ih. Tih godina Olimpijadi se nadao i glavni grad SFRJ. Optimizam je probuđen posle Sarajeva 1984. godine. Moto kandidature Beograda tada je bio "Neka igre počnu" ali su 1992. počele neke druge igre...
U emisiji Oko magazin pogledajte i priču o "Istoriji Republike Srpske"; da li je prerano za nastanak jedne takve knjige i koliko na istoriju utiču aktuelne političke prilike. A povodom nagrade za karijeru u Nansiju i izbor najboljih ostvarenja Mikija Manojlovića.
Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar