Drugi vek – Oleg Novković

Reditelj Oleg Novković posebna je pojava u srpskoj kinematografiji. Sa 25 godina, koliko je imao 1993. kada je premijerno prikazan njegov prvenac "Kaži zašto me ostavi", postao je jedan od najmlađih debitanata u našoj kinematografiji kao i prvi mladi autor koji se početkom devedesetih uhvatio u koštac sa tragedijom svoga vremena i prostora.

Uspeh Novkovićevog debitantskog filma nagoveštavao je uspešnu karijeru i bogatu filmografiju. No, do njegovog narednog fima "Normalni ljudi" prošlo je punih osam godina, a posle toga do ključnog filma u njegovom opusu "Sutra ujutro" još pet godina. Pa još četiri do velikog uspeha sa filmom "Beli, beli svet".

Za dvadeset godina karijere četiri igrana i jedan dugometražni dokumentarni film. Utisak je da je trebalo i moglo više. Činjenica je da je i ovoliki opus sasvim dovoljan da Oleg Novković u anale našeg filma bude svrstan kao vrlo ozbiljan stvaralac koji se u svakom filmu tematski i estetski hrabro i mudro hvata u koštac sa životom koji živi i koji ga okružuje.

Njegovi filmovi su hrabar spoj klasike i eksperimenta, provokativni, surovi i nežni u isto vreme.

U emisiji "Drugi vek" Oleg Novković objašnjava zašto je pravio tako velike pauze i zašto su estetski kriterijumi stvar ličnog i profesionalnog morala i autorskog karaktera. Kao i - kako život nauči reditelja kada i u kojoj meri treba da pravi kompromis sa uslovima u kojima stvara.
U emisiji o Olegu Novkoviću govore njegovi najbliži životni i profesionalni saradnici Milena Marković i Miladin Čolaković.

Snimatelj je Vasko Vasović, montažer Milica Živojinović, reditelj na snimanju Andrea Lazić, a urednik i autor emisije je Nebojša Popović.

broj komentara 0 pošalji komentar