Putevi rimskih imperatora: Viminacijum - blistavi grad

Četvrta emisija iz serijala Putevi rimskih imperatora nosi naziv Blistavi grad i posvećena je arheološkom lokalitetu Viminacijumu.

Rimljani su u 1. veku nove ere osvojili provinciju Meziju Superior i na Dunavu, u blizini reka Mlave i Morave, podigli grad Viminacijum. Za šest vekova koliko je grad postojao, imao je oko milion i po stanovnika i vojni logor sa šest hiljada vojnika. U poslednje tri i po decenije arheolozi su otkopali mauzolej, terme, amfiteatar, vojni logor, kapiju grada, ulicu, bedeme, kao i 14 000 grobova u kojima je pronađeno više hiljada predmeta, nakita i fresaka. Grad Viminacijum u najvećem delu još uvek leži ispod njiva i oranica, na prostoru kopova Termoelektrane Kostolac.
Narator emisije dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i direktor Arheološkog parka Viminacijum, vodiće nas kroz prošlost Viminacijuma. Iz njegove priče saznaćemo kada je grad podignut, kako su vojnici gradili vojni logor, gde su se nalazile terme, kapija grada, glavna ulica, ko su bili stanovnici grada Viminacijuma i kako je u 6. veku nestao jedan blistavi grad.

Urednik i scenarista: Svetlana Ilić
Narator i stručni konsultant: dr Miomir Korać
Snimatelj zvuka i dizajn zvuka: Miljan Đukić i Nebojša Dragićević
Dron operator: Vladimir Ivanović
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Montažer: Marko Dragojević
Reditelj: Ivana Stivens

Repriza, 25. mart u 02:02 i 08:02

broj komentara 0 pošalji komentar