Teatrologike: Marko Mandić

Egzibicionista, narcis, intelektualac, umetnik... Atributi su koje publika, kritičari, kolege pripisuju Marku Mandiću, jednom od izuzetnih slovenačkih glumaca.

Marko je već skoro dve decenije zaštitno lice Drame ljubljanskog Slovenskog narodnoga gledališča. Diplomirao je glumu u Ljubljani, usavršavao se i na Pozorišnom institutu Li Strasberg u Njujorku. U njegovom matičnom pozorištu ne postoji značajnija predstava savremenog ili klasičnog autora u kojoj nije učestvovao. Radio je sa nekim od najzanimljivijih reditelja današnjice. On koristi telo kao dodatni kreativni umetnički element, veruje da glumac na sceni može sve, i da je u glumačkom poslu uz umetničku senzibilnost potrebna i vrhunska disciplina, slična onoj koju imaju sportisti.

Marko Mandić je na sceni energičan, neobičan, ekscentričan. Van nje skroman i jednostavan. Predstavnik je generacije koja na savremen način preispituje svet i svoju profesiju i jedan je od onih koji granice ove umetnosti menjaju i pomeraju ka savremenosti.

Autor i urednik: Olivera Milošević
Snimatelj: Vladimir Đurić
Montaža: Bogdan Čurguz
Reditelj: Srđan Ćešić

repriza, 11. mart u 04:54 i 12:54

broj komentara 0 pošalji komentar