Dafer Jusef kvartet, 1. deo

Dafer Jusef - pevač, kompozitor i majstor arapske laute, čiji je jedinstveni talenat prepoznat širom sveta.

Dobitnik je prestižne nagrade World Music, koju dodeljuje BBC radio 3. Jusef je drevnom istočnjačkom instrumentu dao potpuno novu dimenziju, eksperimentišući sa tradicionalnom muzikom Srednjeg istoka, severne Afrike i Mediterana i kombinujući ih sa džezom, bluzom i klasičnom muzikom.

Jusefa možda najbolje opisuje citat iz lista Gardijan: Pevač i lautista poreklom iz Tunisa, koji po rečima jednog čuvenog kritičara ima glas koji zaustavlja ratove. Njegov falseto jedostavno ostavlja slušaoca bez daha. Iako u njegovom glasu odzvanja arapsko poreklo, jer ga je razvijao pevajući poziv na molitvu i koristeći megafon kao igračku, njegov vokal prevazilazi svoje korene.

Dafer Jusef iza sebe ima 10 studijskih albuma i saradnju sa vrhunskim muzičarima iz svih krajeva sveta, među kojima su i trojica sa kojima je nastupio u Beogradu.
Kristjan Randalu (Estonija) je jedan od najboljih svetskih džez pijanista svoje generacije. Među njegovim saradnicima su: Dave Liebman, Nguyên Lê, Nils Peter Molvaer, a svirao je i u Londonskom simfonijskom orkestru i Kamernom orkestru Štutgarta.

Fil Donkin (Velika Britanija) je među najboljim kontrabasistima u Evropi. Nastupao je sa džez legendama kao štu su: Quincy Jones, Roger Kellaway i Eddie Henderson. Od 2010. živi u Njujorku, gde sarađuje sa velikanima američke scene i od tada je muzički aktivan na oba kontinenta.
Ferenca Nemeta je Njujork tajms opisao kao okretnog mađarskog bubnjara sa osećajem za afričke ritmove. Na listi muzičara sa kojima je svirao su apsolutne zvezde: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Christian Mcbride, John Patitucci, Terence Blanchard, John Abercrombie, Joshua Redman... Snimio je četiri albuma kao lider, a iza njega je više od 40 studijskih izdanja, koja je ostvario brojnim saradnjama sa renomiranim muzičarima.

Izuzetno muzičko umeće Dafera Jusefa, poznato je domaćoj publici, a koncert na kome je nastupio u duetu sa Paolom Fresuom u Domu omladine 2003. godine muzički znalci pamte kao jedan od najistaknutijih koncertnih događaja u Beogradu.

Urednik emisije: Nevena Popović, reditelj: Filip Čolović

Repriza, 26. februar u 05:20 i 13:20

broj komentara 0 pošalji komentar