Tražeći Beograd. 4- 4.

Poslednja epizoda serijala. Kada kažete Beograd, mislite na glavni grad Srbije. Malo ko zna da u svetu postoji više gradova koji nose to ime: jedan u Rusiji, jedan u Srbiji i čak četiri u Americi.

Gde su u Severnoj Americi gradovi koji nose ime srpske prestonice? Ko ih je osnovao? Da li tamo danas ima Srba? Kako žive američki Beograđani i da li znaju odakle potiče ime njihovog grada?
Ekipa RTS-a je autom prešla 10.000 km, prošla kroz 18 država i tri vremenske zone, u pokušaju da dobije odgovore na ta pitanja.
Četiri Beograda se nalaze u četiri severne američke države, Belgrade Minesota, populacija 750 ljudi, Belgrade Montana, populacija oko 9.000 ljudi, Belgrade Nebraska, 150 ljudi, i Belgrade Mejn, oko 2.500 stanovnika.
Osnivanje gradova koji nose ime naše prestonice najčešće je u vezi sa izgradnjom američke železnice, to jest sa ljudima srpskog porekla koji su učestvovali u toj izgradnji (Minesota i jedna od verzija u Nebraski), finansirali izgradnju (Montana), ili po nekom drugom doseljeniku koji je verovatno nekada video Beograd, pa to ime preneo u Ameriku (Mejn).
Na putu po Americi snimljena su i neka znamenita mesta američke istorije poput spomenika Crazy Horse (država - South Dakota), skulptura najpoznatijeg ratnika Lakota Indijanaca, koja se gradi još od 1948. godine, a kada se završi biće najveća na svetu (visina 172 m - širina 195 m), Mt Rushmore (država - South Dakota), koji predstavlja američku istoriju - 18 metara visoke glave američkih predsednika Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna, Little Bighorn (država - Montana), mesto bitke 7. konjice i generala Kastera sa Sijuksima i Čejenima, Fort Laramie (država - Wyoming), utvrđenje osnovano 1849, veoma važno raskršće puteva u naseljavanju Zapada. Obišli smo još i muzej Harley Davidson u Milvokiju, Nijagarine vodopade, Dedvud, Čikago.
Seriju čine četiri polusatne epizode. Svaka epizoda je posvećena jednom Beogradu i mestima koja se nalaze na putu od jednog do drugog Beograda.
Voditelj serijala je Vladimir Jelić, reditelj Miodrag Kolarić, snimatelj Dragoslav Bojković, snimatelj zvuka Vladica Budić i organizator puta Boško Čukić.

repriza, 30. jul u 04:17 i 12:17

broj komentara 0 pošalji komentar